Система монетизації субсидій в Україні дала збій

image
image

Щоб уникнути масового накопичення боргів серед пільговиків, Мінсоцполітики звернулось до Кабміну. Про це йдеться в сюжеті програми «ТСН.19:30».

Запроваджена вперше в Україні система монетизації субсидій дала збій. Пільговикам не надходять смс-повідомлення про сплату комуналки. Люди не знають, чи отримують державну допомогу взагалі. Мінсоцполітики завалене скаргами на недіючу схему нарахування пільг та субсидій.

Зіпсутий телефон між установами може позбавити людей допомоги від держави. Якщо пільговик матиме борг у 340 гривень — це 20 неопдаткованих мінімумів — наступного опалювального сезону право на монетизацію втратить. Хоча гроші від держави лишаться на його рахунку.

«Якщо у визначеному місяці немає розрахунку з різних причин, усі гроші, які Міністерство соціальної політики профінансувало для виплат за комунальні послуги субсидіанта або пільговика, акумулюються на його обліковому записі в «Ощадбанку»», — пояснила Марина Ревуцька.

Аби уникнути масового накопичення боргів серед пільговиків, Міністерство соціальної політики звернулось до Кабміну. Уряд має дозволити змінювати форму монетизації будь-коли. Від січня, сподіваються чиновники, поправка запрацює.

«Наразі, ми бачимо в цьому достатньо велику проблему. Ми пропонуємо, щоб від 1 січня 2020 року ті пільговики, які бажають перейти на готівкову форму, могли це зробити в будь-який момент», — зазначив заступник міністра соціальної політики Віталій Музиченко.

У разі переходу на готівкову форму монетизації, пільговики зможуть оплатити комуналку повністю і при цьому не накопичувати боргів. Щоби уникнути ажіотажу, Мінсоцполітики просить уряд ухвалити нововведення якнайшвидше. 


Мати Максима нервується, що з пенсії не проплатила усіх платіжок. Грошей не вистачило, а про пільгу її не повідомив банк. 50 % знижки на комуналку десь ділися.

«Є у мами пільга. Дали цифру, яку потрібно щомісяця віднімати від звичайної суми. Минув місяць, вони знову нарахували ту ж суму й додали ще борг», — говорить син вдови військового Максим Єфремов.

Працівниці соцзахисту підрахували, скільки родина має заплатити, та запевнили — пільга покрила половину витрат. Як нарахують у грудні, невідомо.

З такими ж питаннями містяни до столичного управління соцзахисту звертаються чи не щодня. Людей інформують навіть у неприймальні дні. Але поки що їхні тривоги переважно безпідставні — боргів немає, запевняє очільниця управління.

«У нас 5300 пільговиків, які отримують знижку на житлово-комунальні послуги. Із них 5 % — це готівкова форма, 95 % — це люди, які отримують свою пільгу через »Ощадбанк", — говорить начальниця управління праці і соціального захисту Печерського району Києва Ольга Мозгова.

Ті, хто не написав заяву до 15 жовтня, мають безготівкову монетизацію. Замість «живих грошей» комуналку за них сплачує державний банк. Багатьом смс з інформацією від банку чомусь не надходять.

«Ощадбанк» може мати некоректні дані. У разі, якщо щось змінилося в людини і можуть бути розбіжності", — зазначила Ольга Мозгова.

«Це пов’язано з тим, що управління соцзахисту не подало необхідну інформацію до »Ощадбанку", — пояснила заступниця директора департаменту роздрібного бізнесу банку Марина Ревуцька.

 

varta1.com.ua: Новини