Торгівля людьми під час війни: правоохоронці зі всієї країни відпрацювали спільний підхід до боротьби з цим злочином

Представники міграційної поліції, прокуратури, слідчі, інспектори Державної служби України з питань праці, співробітники Департаментів соціального захисту населення, Служби у справах дітей, працівники Центрів соціально-психологічної допомоги, центрів соціальних служб та дотичних неурядових організацій відпрацювали навички виявлення випадків торгівлі людьми, розслідування таких злочинів і надання допомоги постраждалим.

“Практичне навчання - це єдиний варіант, де можливо не лише здобути нові знання, а й отримати новий досвід. Саме новий досвід формує нове ставлення, розуміння і активізує напрацювання нових механізмів у протидії торгівлі людьми”, - ділиться досвідом Надія Остапчук, менеджерка напрямку протидії торгівлі людьми, Програми підтримки ОБСЄ для України.  

Основними завданнями симуляційних вправ, створених експертами Програми підтримки ОБСЄ в Україні та Представництва МОМ в Україні є: посилення міждисциплінарного підходу; удосконалення практичних навичок ідентифікації постраждалих; розширення доступу потерпілих до необхідної допомоги; захист прав потерпілих та запобігання їх повторній віктимізації;  відпрацювання механізму перенаправлення та чіткого розподілу відповідальності й компетенцій;  взаємне інформування з дотриманням принципу конфіденційності.

“Саме взаємодія широкого кола відомств і установ, а також громадянського суспільства є ключовою у забезпеченні ефективної відповіді на проблему торгівлі людьми на рівні держави”, - зазначає Анна Кареліна, спеціаліст з розбудови потенціалу Програми з питань захисту, Представництва Міжнародної організації з міграції в Україні.

  Вперше симуляційний тренінг було проведено Офісом спеціального представника та координатора з протидії торгівлі людьми ОБСЄ у листопаді 2016 році в Віченці (Італія). Тоді серед учасників були фахівці з 31 країни (28, з яких це країни - члени ОБСЄ, а також країни - партнери ОБСЄ: Ізраїль, Таїланд та Туніс). 

Відтоді, інтерактивні методи навчання через відтворення реальних ситуацій проводяться постійно. Україна доєдналась до тренінгів у 2021 році, вперше обʼєднавши фахівців з 10 областей країни. 

 

varta1.com.ua: Новини

Ілона Мартинюк