Цього дня, 7 років тому від російської окупації звільнено у жорсткому бою місто Лиман (фото)

195306593-1803081749863070-236043780664547995-n
195306593-1803081749863070-236043780664547995-n







Цього дня, 7 років тому, місто Лиман, Донецької області, було звільнено від російської окупації. Лиман став першим містом Донецької області, яке було звільнено українськими військовими від російсько-терористичних військ. Про це повідомляє Оперативне командування «Південь».


4-го червня місто було повністю звільнено від російської окупації, а вже наступного дня над міськрадою та міськуправлінням міліції було знов піднято український прапор.


"Як відомо, в середині квітня 2014 року розвідувально-диверсійні підрозділи збройних сил Російської Федерації вторглися на схід України. Починаючи з 12 квітня ряд населених пунктів Донбасу зазнав силового захопленняцього і наступного дня озброєні до зубів люди синхронно атакували держустанови й органи місцевої влади відразу в декількох містах Донбасу: у Донецьку, Слов’янську, Горлівці, Дружківці, Краматорську, Костянтинівці, Лимані (тодіЧервоний Лиман), Бахмуті (тодіАртемівськ), Покровську (тодіКрасноармійськ).


У відповідь на це, 14 квітня тодішній Секретар РНБО і виконувач обов’язків президента України Олександр Турчинов підписав указ про введення в дію рішення РНБО «Про невідкладні заходи щодо подолання терористичної загрози і збереження територіальної цілісності України». Вже вранці наступного дня на півночі Донецької області розпочались активні бойові дії.


Перші бойові зіткнення сил АТО і проросійських бойовиків почалися 2 травня, а починаючи з 22 травня між силами АТО і незаконними збройними формуваннями тривали вже регулярні бойові зіткнення. 26 травня відбулась перша масштабна успішна операція сил АТО — за допомогою авіації та десанту відбувся перший бій за Донецький аеропорт. Третього червня одночасним ударом з трьох напрямків підрозділи зі складу 25-ї повітряно-десантної, 79-ї та 95-ї аеромобільних бригад і Національної гвардії пішли у наступ і взяли місто Лиман в блокаду. Завдяки маневру сил АТО на широкому фронті і удару з різних напрямків, російських бойовиків було вибито з Лиману.  Зрештою, 4-го червня місто було повністю звільнено від російської окупації, а вже наступного дня над міськрадою та міськуправлінням міліції було знов піднято український прапор",розповіли у службі зв’язків з громадськістю оперативного командування «Південь».




Бої за визволення населених пунктів Лиманщини продовжувалися до 19 червня 2019 року. За результатами успішно проведеної операції сили АТО отримали оперативно-тактичну перевагу над ворогом.



«Перша значна перемога стала гарним досвідом та надихнув на подальші успіхи в російсько-українській війні. Вічна слава героям, які загинули у бою та які продовжують боронити Україну від ворога. У літопис боротьби нашої країни за свою самобутність назавжди закарбовані імена гідних синів Лиманщини: Володимира Бражника, Геннадія Запари, Сергія Карпо та Ростислава Пронькова. » - додали в дописі.
















































varta1.com.ua: Новини