У білорусі заявили, що розміщення російської ядерної зброї на території держави є "вимушеними заходами у відповідь"

Кажуть, що в такий спосіб «зміцнюють безпеку»...

фото REUTERS

У білорусі назвали розміщення російської ядерної зброї на території держави «вимушеними заходами у відповідь» щодо зміцнення обороноздатності і безпеки. Нібито цей крок ніяк не порушує договір про нерозповсюдження ядерної зброї.

Як повідомляє «УНІАН», таку заяву опублікували на офіційному сайті Міністерства закордонних справ білорусі. представники відомства написали: «Військове співробітництво білорусі та росії здійснюється в суворій відповідності з міжнародним правом. Навчання білоруських пілотів, здатних керувати літаками зі специфічними боєприпасами, модернізація таких літаків, так само як і розміщення ядерних боєзарядів на території білорусі без передачі Мінську контролю за ними, а також доступу до відповідних технологій, жодним чином не суперечать положенням статей I і II ДНЯЗ».

У МЗС додали, що такі дії не можна назвати «нововведенням у сфері військового співробітництва неядерної та ядерної держав». Дипломати білорусі послалися на НАТО, де «давно існує практика спільних ядерних місій». Згідно із заявою відомства, на території країн-членів Альянсу нібито розміщено 150 одиниць тактичної ядерної зброї США і 250 літаків для її застосування. Жодних доказів на користь цієї статистики в МЗС не надали.

Читайте також: у США прокоментували намір путіна розмістити ядерну зброю в білорусі.

Окремо у відомстві «закликали всіх партнерів» відмовитися від «конфронтаційної риторики і розкручування спіралі гонки озброєнь »заради« конструктивного і взаємоповажного діалогу, спрямованого на зміцнення архітектури глобальної та регіональної безпеки, багатосторонніх механізмів роззброєння, нерозповсюдження і контролю над озброєннями, в тому числі в ядерній сфері».

varta1.com.ua: Новини

Володимир Садовий