У центрі НЕЗЛАМНІ медики зробили складну реконструктивну операцію обличчя військовому (ФОТО)

Дві години він стікав кров’ю і вдавав із себе мертвого, аби вороги не «добили»

Фото: Перше медичне об'єднання Львова

Дві години він стікав кров’ю і вдавав із себе мертвого, аби вороги не «добили». При цьому мав важке поранення – черепно-мозкову травму з деформацією черепа.

Нині у Львові захисникові успішно зробили складну реконструктивну операцію обличчя. А виконали її щелепно-лицеві хірурги Національного реабілітаційного центру НЕЗЛАМНІ.

Про це у Фейсбук повідомило Перше медичне об'єднання Львова.

Петру – 28, він з міста Яворів, що на Львівщині. Професійний військовий, закінчив Національну академію сухопутних військ у Львові.

Одразу, щойно почалася повномасштабна війна, бригаду Петра перекинули на Донецький напрямок. Рівно за рік від початку вторгнення, 24 лютого 2023 року, Петро отримав поранення у Вугледарі. Тоді він ще з трьома захисниками поверталися пікапом з бойового завдання. Автівку помітили окупанти та почали артилерійський обстріл.

Аби врятувати себе і своїх хлопців Петро ухвалює рішення – викрутити кермо і злетіти в кювет. Пікап перекидається. Згодом прилітає ворожий дрон, аби розвідати, чи є хто живий і чи треба «добивати». Петро постраждав найбільше. Військові, які згодом приїхали на допомогу, доправили чоловіка до найближчої лікарні в Покровськ.

Захисник, каже, що запитав себе тоді: «Я правда вижив після такого?». Йому діагностують черепно-мозкову травму з деформацією черепа, стабілізують стан та перевозять до Дніпра. А вже згодом звідти відправляють до Львова, до центру НЕЗЛАМНІ – на реконструкцію обличчя.

«Наші щелепно-лицеві хірурги обстежують Петра та проводять комп’ютерну томографію. Дослідження показує неправильне положення очного яблука з втратою кісткової пластинки, яка тримає око. А також часткова відсутність трьох кісток: виличної, скроневої і лобової. На основі КТ спеціалісти складають віртуальний план реконструкції втрачених кісток зі спеціальної біосумісної пластмаси, для ока виготовляють титановий протез. Потому призначають день операції», - пояснюють у центрі НЕЗЛАМНІ.

Фото: Перше медичне об'єднання Львова

Втручання хірурги розпочали з виличної кістки, яка неправильно зрослася. Вони розпилили кістку і поставили у правильне положення, зафіксувавши індивідуальною пластиною. Далі була реконструкція очного яблука. З допомогою титанового протезу, хірурги піднімають та фіксують око. А насамкінець реконструюють лобну кістку.

Фото: Перше медичне об'єднання Львова

Попереду у Петра реабілітація. Він мріє якнайшвидше повернутися до своєї бригади та долучитися до звільнення нашої землі від окупантів.

Фото: Перше медичне об'єднання Львова

Через російську агресію щодня страждають сотні людей, тому аби зробити їхнє лікування й реабілітацію комфортними і доступними в Україні, у Львові, в Національному центрі реабілітації НЕЗЛАМНІ (UNBROKEN) з кожним українцем працює мультидисциплінарна команда, яка надає хірургічну, фізичну, психологічну та психосоціальну професійну допомогу. Завдяки підтримці донорів, відкрили протезну майстерню та встановлюють біонічні протези, а також облаштувати новий сучасний корпус реабілітації: це 7 поверхів із  найсучаснішим обладнанням для відновлення. Щороку отримувати допомогу тут зможуть 10 тисяч українців.

 

varta1.com.ua: Новини

Анастасія Сенів