У Чехії засудили добровольця ЗСУ до тюремного ув’язнення за мародерство в Україні

Привласнював речі як цивільних так і загиблих солдатів – обручки, ювелірні прикраси, злитки золота та срібла, а також готівку

Чеський суд засудив до семи років позбавлення волі за мародерство колишнього чеського військовослужбовця 27-річного Філіпа Сімана, який воював добровольцем у лавах української армії, повідомляє «Європейська правда».

Як зазначається, його визнали винним у злочині мародерства в зоні бойових дій.

Державний обвинувач Мартін Білий розповів, що, за його інформацією, справа Сімана є першим в історії засудженням за цей злочин у зв'язку з війною в Україні.

Вирок ще не є остаточним. Підсудний намагався виправдати себе, заявляючи, серед іншого, що він виконував накази свого командування.

«Обвинувачений визнаний винним як на підставі відеозаписів, які він сам зробив в Україні, так і на підставі свідчень очевидців», – сказала Гана Крестинова, голова колегії Празького міського суду.

27-річний Філіп Сіман поїхав до України наприкінці березня 2022 року й приєднався до українського добровольчого батальйону «Карпатська Січ». В Україні Сіман служив в Ірпені та Бучі, де йому доручили патрулювати окопи і проводити так звані зачистки. Згідно з вироком суду, виконуючи накази та у вільний час, він привласнював речі як цивільних осіб, так і загиблих солдатів – наприклад, обручки, інші ювелірні прикраси, злитки золота та срібла, а також готівку.

У квітні 2022 року Сіман був затриманий українською армією і згодом повернувся в Чехію.

Сіману також висунули звинувачення в незаконній службі в іноземних збройних силах, оскільки він приєднався до бойових дій в Україні без дозволу президента Чехії. Однак суд виправдав його за цим пунктом.

Читайте також: у Вінниці затримали іноземця, який приїхав до України з метою здійснити серію підпалів автомобілів ЗСУ.

Суд над ним розпочався минулого місяця. Прокурор вимагав для Сімана 10 років ув'язнення. Пом'якшувальною обставиною стало те, що раніше в нього не було судимостей.

 

varta1.com.ua: Новини

Коментарі

Читайте також
Мережа Фокстрот передала захисникам техніки на майже 40 мільйонів гривень

Мережа Фокстрот передала захисникам техніки на майже 40 мільйонів гривень

У пріоритеті компанії – підсилення десантно-штурмових і зенітно-ракетних підрозділів, які виконують бойові задачі на «найспекотніших» напрямках фронту, а також – колег-захисників із #ротиФокстрота.