У ДБР назвали три версії катастрофи літаків на Житомирщині

Загинули три пілоти

Імовірною причиною авіакатастрофи, яка трапилася під Житомиром 25 серпня, стало зіткнення двох літаків під час розвороту. Про це у коментарі Суспільному Житомир повідомила радниця з комунікацій Державного бюро розслідувань Тетяна Сапьян.

«Від 25 серпня до сьогоднішнього дня уже пройшло трохи часу. Оскільки і ЗСУ, і правоохоронці працювали без вихідних, то станом на ранок сьогоднішнього дня ми маємо свіжу інформацію. За попередньо встановленими обставинами, є відомості про те, що катастрофа відбулася внаслідок зіткнення двох літаків при здійсненні маневру розвороту. Це те, що ми отримали сьогодні вранці від слідчих свіжу інформацію», — сказала Тетяна Сапьян.

Для отримання остаточної картини знадобиться більше часу.

«До розслідування будуть залучати фахівців Генштабу ЗСУ і фахівців з командування Повітряних сил. Щодо можливих версій, то попередня кваліфікація: порушення правил польотів або підготовки до них і за це в Кримінальному кодексі передбачено покарання — до 15 років позбавлення волі. Але також слідство розглядає три версії ситуації, яка призвела до загибелі трьох пілотів в умовах воєнного стану. Це такі версії як технічна несправність літаків, помилка пілотів або ж порушення при організації здійснення польотів. Для того, щоб довести одну із версій і кваліфікувати правопорушення, потрібно провести чимало експертиз, які не робляться за один день. Це будуть судово-медичні експертизи, експертизи з дешифрації чорних скриньок — і це є найважливіше у даній ситуації — і ще така комплексна судова авіаційна технічна експертиза. Розраховуємо на те, що ці експертизи дадуть розуміння слідству про те, як це відбулося. Попереду дуже важлива і кропітка робота і ми розраховуємо, що у співпраці нам вдасться встановити усі причини цієї катастрофи. Але слідству для цього потрібен час», — повідомили у ДБР.

Читайте також: в авіакатастрофі загинув відомий український пілот «Джус»: що про нього відомо

Нагадаємо, 25 серпня на Житомирщині зіткнулися навчальні літаки Л-39, троє пілотів загинули. Серед них був військовий пілот винищувача МіГ-29 із позивним «Джус», який від початку повномасштабного вторгнення РФ здійснив десятки бойових вильотів.

varta1.com.ua: Новини

Ольга Чобіт