У Defense Express засумнівалися в обороноздатності Румунії

Румунія відправила старі МІГ для перехоплення ракети

Вчора, 10 лютого під час атаки по Україні дві російські ракети перетнули повітряний простір Молдови та Румунії. Головний редактор Defense Express Олег Катков у коментарі «24 каналу» проаналізував реакцію Румунії.

Влада Румунії заперечує цю інформацію.     

У випадках, коли йде ракетна атака, держава має на 100% забезпечити власний захист. Навіть якщо це – країна-член НАТО. Натомість Румунія для супроводження та перехоплення цих ракет, які нібито не перетинали повітряний простір, направила літаки МіГ-21, які відповідають рівню 1960-х – 70 років.

Ці літаки були серйозно модернізовані, але Румунія збиралася списати їх ще навесні минулого року через ненадійність та аварійність. Та через брак F-16 там вирішили продовжити термін експлуатації ще на рік.

«І тут питання. Чому для супроводження такої крилатої ракети, яка навіть може бути з ядерним зарядом… На ній же не написано, куди вона летить – чи до України, чи куди-небудь, бо почалася третя світова. А Румунія посилає для перехоплення застарілі борти. Багато питань щодо обороноздатності Румунії в цілому», - пояснив Катков.

Якщо не буде жодної реакції НАТО, то росіяни почнуть використовувати простір цієї країни. 

«Коли використовували простір Молдови – ніякої адекватної реакції не було. І це тепер звична ситуація. Так само може бути з Румунією», – сказав експерт.

На думку екперта, адекватно було б запровадити безполітну зону на Молдову чи поширити там зону повітряного патруля НАТО. 

Раніше головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний повідомив, що дві російські крилаті ракети «Калібр» перетнули кордон України з Молдовою, також пролетіли у повітряному просторі Румунії.

У Міноборони Молдови підтвердили порушення повітряного простору о 10:18. Ракета пролетіла над селом Мокра (у Рибницькому районі, Придністров'я), а потім над Косауцами (у Сорокському районі).

Нагадаємо, у п’яницю  10 лютого в Україні відбулася 14 масована терористична ракетна атака російської федерації. 

 

varta1.com.ua: Новини

Ольга Чобіт

Читайте також