У деяких європейських містах запроваджують мораторій на приїзд українських біженців

Багато росіян просять притулку після оголошення мобілізації у РФ…

Фото: УНІАН

Міста центральної Німеччини запроваджують мораторій на приїзд українських біженців через неможливість їх розмістити — місць не залишилося у готелях, таборах та спортзалах. Зокрема, чотири великих міста оголосили, що вони більше не прийматимуть біженців з України, повідомляє «Zmina».

До Німеччини прибуло вже понад мільйон українців після початку війни. Біженці продовжують їхати і восени, а місцева влада не може знайти варіанти, де їх розмістити. 

“Є проблеми, готельних номерів більше немає, а первинні приймальні частково закриті, тому у нас там вже напружена ситуація”, — повідомив генеральний директор німецької асоціації міст і муніципалітетів Герд Ландсберг.

Декілька тижнів тому влада Дрездена оголосила, що припиняє прийом українських біженців. Міста Галле, Магдебур та Гера тепер також повідомляють, що більше не можуть приймати біженців з України.

Подібна ситуація в Ерфурті і Хемніці. У міській адміністрації Ерфурта повідомили, що у шкільних спортзалах місць уже немає.

Поки що тільки в Лейпцигу існуючого житла для біженців достатньо за умови, що не станеться нової хвилі.

У деяких містах зараз знову розчищають шкільні спортзали та беруть в оренду пансіонати, готелі та гуртожитки для розміщення біженців, як це було у 2015 році на початку міграційної кризи.

На можливості міст приймати українців дуже впливає потік біженців з інших країн: Сирії, Іраку, Афганістану, які прибувають через Сербію. Також багато росіян просять притулку після оголошення мобілізації у РФ.

Однак прийом українських біженців не сприймається як проблема з огляду на те, як вони легко інтегруються в ринок праці.

“Це ще один шанс вирішити дефіцит кваліфікованих робітників. Тому що більшість із них — переважно жінки — добре освічені. Нам потрібні такі люди. Догляд за дітьми та мовні курси одночасно, звісно, посилюються”, — зазначив Герд Ландсберг.

Нагадаємо, опитування Німецького центру досліджень інтеграції та міграції (DPA) показує, що бажання допомагати біженцям дещо знизилося. Так, на початку березня кожен четвертий німець (27 %) був готовий тимчасово прийняти біженців з України вдома, зараз ця частка впала до 17 %.

Як повідомлялося, українські елітні біженці пересиджують війну на найдорожчих курортах Ніцци, Монако та Монте-Карло.

varta1.com.ua: Новини

Володимир Садовий