У ДПСУ розповіли, що саме змінилось та чому прикордонники настільки ретельно перевіряють документи

У формулювань «знятий з військового обліку» та «виключений з військового обліку» насправді є суттєва різниця

ФОТО: ДПСУ/ілюстративне

Речник Держприкордонслужби Андрій Демченко в коментарі для ТСН.ua пояснив, чому зараз на пунктах пропуску настільки ретельно перевіряють документи.

«Є правила перетину кордону, є законодавство, яке регламентує перетин кордону. Щодо правил – це постанова Уряду №57, яка в тому числі визначає порядок перетину кордону громадянами України на час дії воєнного стану. Варто вести мову в даному випадку про чоловіків, громадян України, у віці від 18 до 60 років. Саме цій категорії обмежено залишати територію України під час дії воєнного стану. Правила все ж таки визначають, кому дозволено перетинати кордон на виїзд з України. Прикордонники і раніше уважно вивчали документи, які дають підставу перетнути кордон чоловікам. Але за останній час ми бачимо збільшення спроб підробки документів, використання фальшивих документів, непідтвердження мети поїздки», - пояснює ситуацію Андрій Демченко.

Він зазначив, що є випадки, коли мету поїздки не можуть підтвердити навіть водії, які перевозять вантажі або пасажирів. 

«Натомість, коли ми ретельно вивчаємо обставини виїзду, з’ясовується, що ціль їхньої поїздки зовсім інша. Або, наприклад, водії не мають відповідної категорії на керування транспортним засобом, за яким вони закріплені. Щодо підробок – за 11 місяців минулого року було виявлено близько 3 тисяч таких документів. Тому ми і продовжуємо посилено перевіряти умови виїзду і ті документи, які надають люди на контроль», - каже речник прикордонників. 

За його словами, прикордонники мають законне право вимагати від чоловіків додаткові  документи з ТЦК.

«Щодо тих повідомлень, що прикордонники начебто перевіряють у багатодітних батьків документи з ТЦК. Треба розуміти, що правилами перетину кордону визначено: крім чітких категорій, які прописані окремими пунктами, один з пунктів визначає, що перетнути кордон на час дії воєнного стану можуть і інші військовозобов’язані особи, які не підлягають під призов при мобілізації. Вони мають мати відтермінування відповідно до Закону України »Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію«. Якщо у прикордонника є якісь застереження відносно осіб, які їдуть як багатодітні батьки, наші інспектори вправі вимагати у людини документ, виданий ТЦК. Йдеться про військово-обліковий документ з відміткою про те, що людина має відстрочку або інший документ з ТЦК про те, що такій людині надано відстрочку від призова», - пояснює ситуацію Андрій Демченко.

За даними прикордонників, у формулювань «знятий з військового обліку» та «виключений з військового обліку» насправді є суттєва різниця, яка має вплив на те, чи дозволять перетнути кордон чоловікові. 

«Якщо говорити про непридатних до військової служби, то ця норма не змінювалась. Прикордонники і раніше вимагали для перетину кордону документи певного зразка. У людини має бути висновок ВЛК про непридатність, а у військово-облікових документах зазначено, що він виключений з військового обліку. Не знятий, а виключений», - підкреслює Демченко.

Читайте також: батька восьми дітей не випустили з України через одне слово в документі з ТЦК (ФОТО)

За даними прикордонників, ця вимога продиктована тим, що людина може бути знята з військового обліку при зміні місця реєстрації, а виключена за умови непридатності до служби.

varta1.com.ua: Новини

Ілона Мартинюк