У ДПСУ спростували інформацію про заборону виїзду за кордон для жінок, які стоять на військовому обліку

Оновлена інформація щодо перетину кордону

З 1 жовтня жінки з медичною або фармацевтичною освітою мають стати на військовий облік: у Держприкордонслужбі спростували інформацію про обмеження для них права виїзду за межі України

Речник ДПСУ Андрій Демченко на брифінгу у Media Center Ukraine - Ukrinform заявив, що наразі змін стосовно жінок до затверджених постановою уряду правил перетину кордону не було. 

Читайте також: Україна очікує нову партію поставки касетних боєприпасів від США

«Правила перетину державного кордону затверджені постановою уряду №57. Там чітко визначено, умови та категорії (громадян, - ред.), яким дозволено перетинати кордон на час дії воєнного стану. На цей час всі обмеження щодо виїзду стосуються українських чоловіків у віці від 18 до 60 років, а також окремих категорій посадових осіб або державних службовців, які визначені урядом. (...) Інших моментів змін до правил за останній час відносно категорії жінок не було», - сказав речник. 

Він додав, що якщо до правил перетину кордону затвердять зміни, то прикордонники будуть їх дотримуватися.

Про обмеження на виїзд для жінок, які стануть на військовий облік у коментарі РБК-Україна повідомив член парламентського Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки, представник президента в Раді Федір Веніславський. 

Він нагадав про тогорічні зміни до статті 1 закону про мобілізаційну підготовку та мобілізацію та постанову Кабміну щодо порядку військового обліку. Відповідно до них та наказу Міноборони, з 1 жовтня жінки з медичною або фармацевтичною освітою обов'язково мають стати на військовий облік. 

Нардеп пояснив, що жінки, які стануть на військовий облік автоматично отримають статус військовозобов'язаних, тож для них обмежать право виїзду за кордон.

«Якщо вони будуть стояти на обліку, то вони набувають статусу військовозобов'язаних. А військовозобов'язані виїжджають за кордон у тому порядку, який встановлено для військовозобов'язаних. Тобто якщо будуть окремі якісь документи, які дають право на тимчасовий виїзд - тоді так, вони зможуть поїхати. Якщо немає - тоді вони також, як і чоловіки, будуть обмежені у праві виїзду», - вказав Веніславський.

За його словами, наразі Рада не планує розширювати перелік спеціальностей для обов’язкової постановки жінок на військовий облік. Проте, усі жінки, які мають військово-облікові спеціальності, споріднені з військовою справою, можуть стати на військовий облік добровільно. 

varta1.com.ua: Новини

Юлія Зуб