У Дрогобичі на Львівщині катастрофічно бракує запасів донорської крові

Будьмо свідомими та допоможімо поповнити банк крові у Дрогобичі!

Ілюстрація: ДМР

Другий рік повномасштабної війни, щоденна евакуація поранених військових та цивільних із місць інтенсивного обстрілу окупантів, призводять до того, що періодично в Україні виникає брак донорської крові. Із такою проблемою з початком 2024 року стикнулась Станція переливання крові у Дрогобичі.

Як повідомили у Дрогобицькій міській раді, установа покликана рятувати пацієнтів, які перебувають у лікарнях міста Котермака, Трускавця, Борислава, Самбора. За словами Марти Сороки, завідуючої донорським відділом центру Служби крові в Дрогобичі, станом на 9 січня, їхня установа володіє лиш одним гемаконом крові  І +, усі інші, в тому числі і фактор резус, відсутній у всіх позиціях.

Зважаючи на те, що Дрогобич став місцем прихистку для внутрішньо переміщених осіб – відповідно збільшилося навантаження на наші медичні установи. Вони приймають більше пацієнтів. Відтак, є потреба у банку крові, яка в будь-яку хвилину може бути затребувана хворими. Станом на сьогоднішній день нам бракує різних гемаконів крові від ІІ до ІV, фактор мінус та плюс. Тому прохання до усіх небайдужих – якщо є змога прийти і здати кров. Тим самим ми поповнимо свої запаси і матимемо змогу забезпечити донорською кров’ю медичні установи міста в часі нагальної потреби, зазначила Марта Сорока.

На Станції переливання крові додають – донорської крові та її компонентів найчастіше потребують пацієнти, як потрапили в ДТП, перенесли складні операції, пологи, а також онкохворі люди. Зважаючи на це в Службі крові звертаються до небайдужих та закликають стати донорами.

Бо саме завдяки небайдужості ситуація із донорською кров’ю може вирішитись та врятувати не одне життя.

Донорами крові можуть бути здорові люди віком від 18 років і вагою не меншою за 50 кг, а також ті, хто не має тимчасових та абсолютних протипоказань, останній рік не мав операційних втручань та не робив тату.

Читайте також: у Львові є гостра потреба у донорській крові.

За більш детальною інформацією щодо донорства слід звертатись за номером телефону – 03244 2 12 04 або ж – 096 304 43 28 Дрогобицька філія Львівського обласного центру Служби крові (адреса вул. Солоний Ставок, 2) із понеділка по п’ятницю з 9:00 до 12:00.

 

varta1.com.ua: Новини

Володимир Садовий

Читайте також