У Харкові під обстріли потрапила ядерна установка «Джерело нейтронів»

Науковий інститут, де міститься ядерна установка, вже тричі потрапляв під обстріл

Фото:інформативне

Сьогодні, 26 березня, ядерна підкритична установка «Джерело нейтронів» Національного наукового центру «Харківський фізико-технічний інститут» потрапила під обстріли.

Про це повідомили у Державній інспекції ядерного регулювання України. 

За інформацією експлуатуючої організації, оцінити масштаби пошкоджень, наразі, неможливо через бойові дії, які не припиняються.

«Звертаємо увагу, що ЯПУ «Джерело нейтронів», як і будь-яка інша ядерна установка, не розрахована на експлуатацію в умовах бойових дій. Продовження її бомбардування та/або обстріли можуть призвести до тяжких радіаційних наслідків із забрудненням прилеглих територій», — зазначено у повідомленні.

Також у інспекції додали, що з 24 березня ядерна установка переведена в глибокий підкритичний стан, зовнішнє електропостачання відсутнє. Досі не вдалося знешкодити вибухонебезпечний нерозірваний реактивний снаряд «Смерч», який виявили неподалік від установки.

Нагадаємо, це не вперше ННЦ з ядерною установкою потрапляє під обстріли. 6 березня була повністю зруйнована підстанція, пошкоджені кабелі кондиціонерів системи охолодження та теплотраса, 11 березня в інституті виникла пожежа у трансформаторній підстанції через обстріли.

varta1.com.ua: Новини

Анастасія Сенів

Читайте також