У Херсоні стає дуже небезпечно: українців закликають терміново евакуюватися

Виїхати можна через Крим

Ілюстрація: ik.arhano

Мешканців тимчасово окупованого Херсону закликають евакуюватися. Українці можуть виїхати навіть через Крим. Особливо важливо евакуюватися родинам з дітьми, заявила міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук, пише «УНІАН».

«Виїдьте, будь ласка, бо наша армія обов’язково деокуповуватиме ці землі. Наша воля це робити є непохитною. І дуже-дуже важко потім буде відкрити гуманітарний коридор, коли там будуть діти», — наголосила Верещук.

Вона пояснила, що українцям не варто боятися перетинати кордони через окупований Крим. РФ поширює фейки, нібито херсонці мають боятися евакуації через півострів, проте усе це лише маніпуляції. Українців пропустять без жодних документів або навіть з російським паспортом.

Як тільки херсонці потраплять на територію третіх країн, їм потрібно звернутися у будь-яке консульство або зателефонувати в українське міністерство. Влада третьої країни, де опиниться українець, має передати у консульство нашої країни інформацію про евакуйованих та може допомогти з виготовленням документів.

Що може загрожувати мешканцям, які не хочуть евакуюватися, у розповіді з реального життя, від  морпіха Івана Костенко.

«Не люблю розповідати військові історії, цю все ж таки розповім. Було якось одне невеличке село на Донбасі, яке було нікому не цікаве, але через нього, на жаль, пролягала дорога яка йшла на Волноваху, за яку на той момент точились бої. Щось близько тижня, не пам’ятаю точно, та й не важливо мені тоді було рахування днів, ми тримали оборону, не пропускаючи руських. В селі не було електроенергії та води, оскільки колодязів не було, а без електрики водогін не працює. У селі не було їжі, бо непрацюючий магазин рознесло артою. Взагалі весь цей час село рівняли (в прямому значенні цього слова), артою, та час від часу пробували штурмувати. Отже село, без води, без їжі, під постійними обстрілами та штурмами. Весь цей час ми казали місцевим щоб вони виїзджали поки ж можливість, що не має сенсу тут сидіти, що в нас не має можливості забезпечувати їм їжу та воду і надавати медичну допомогу, не кажучи вже про безпеку. Але кожного разу вони не могли виїхати з села, бо в них знаходились якісь дуже поважні причини залишатись в селі. Без води, без їжі, без цигарок і під постійними обстрілами.

В один з днів, руські пішли на штурм, і їх було занадто багато, для того щоб силами нашого підрозділу їх відбити, і після бою нам довелось відійти. Але історія не про це. Коли руські війська змогли зайти в село, вони боялись що ми ще десь є, і під час зачистки села, закидали підвал місцевої школи гранатами, де якраз і переховувались місцеві мешканці разом з дітьми. Бо в них завжди була причина, через яку вони «не могли» виїхати з села. Ось така історія без моралі, та щасливого кінця», — зазначає у дописі Іван Костенко.

Як повідомлялося, у Херсоні розстріляли окупантів з автоматної черги.

varta1.com.ua: Новини

Володимир Садовий

Читайте також