У ЄС скасували санкції проти російського олігарха, ініціатора Alfa Jazz Fest Фрідмана

У Михайла Фрідмана є активи в Україні

Михайло Фрідман /фото: Збруч

Суд ЄС постановив скасувати персональні санкції проти російських олігархів та акціонерів колишнього «Альфа-Банку» Пьотра Авена і Михайла Фрідмана. Вони подали позов щодо виключення із санкційного списку.

Про це йдеться на сайті суду у середу, 10 квітня, інформує «Телеграф».

"Суд задовольняє вимоги Пьотра Авена та Міхаіла Фрідмана та скасовує як початкові акти, так і акти, що містять списки обмежувальних заходів за період з 28 лютого 2022 року по 15 березня 2023 року. Суд вважає, що жодна з причин, викладених у початкових актах, не є достатньо обґрунтованою, а тому включення Авена та Фрідмана до оскаржуваних списків не було.

Зазначається, що Генеральний суд вважає, що Рада не надала жодних додаткових доказів порівняно з тими, на які вона спиралася в первинних актах.

«На думку Генерального суду, хоча підстави, висунуті Радою, можуть бути такими, що дозволяють встановити, залежно від обставин, ступінь близькості Авена і Фрідмана з владіміром путіним або його оточенням, вони не демонструють, що вони підтримували дії або політику, які підривають або загрожують територіальній цілісності, суверенітету і незалежності України, або що вони надавали матеріальну чи фінансову підтримку російським особам, відповідальним за анексію Криму або дестабілізацію України, або що вони отримували вигоду від цих осіб», — йдеться у рішенні суду.

Апелювати це рішення можна протягом 2 місяців і 10 днів з моменту повідомлення про рішення.

Як відомо, Фрідман та Авен — засновники та акціонери російського «Альфа-Банку», який в Україні перейменовано на Sense Bank. Після початку великої війни в Україні вони покинули Росію, однак, опинилися під санкціями ЄС, Великої Британії і США.

Крім того, вони володію частиною акцій мобільних операторів lifecell та «Київстар».

Нагадаємо, влітку 2022 року стало відомо про те, що Михайло Фрідман та співзасновник «Альфа-Банку» Пьотр Авен нібито отримали українське громадянство і сплачуватимуть податки в Україні, хоча російська «Альфа-груп» опублікувала спростування. Варто зазначити, що Фрідман і Авен є одними з найбільших російських бізнесменів і входять до ТОП-30 багатіїв країни-окупанта. Їх статки оцінюють приблизно в 13,3 млрд доларів і 5,3 млрд доларів відповідно.

Читайте також: СБУ оголосила у розшук відомого бізнесмена-олігарха.

Восени 2022 року стало відомо, що Михайло Фрідман запропонував Україні 1 млрд доларів замість того, що країни Заходу знімуть з нього санкції. Крім цього, російського олігарха в березні 2022 року включили до списку санкцій в Україні, а пізніше позбавили прав керувати «Альфа-Банком» в Україні, який у липні 2023 року націоналізували.

 

varta1.com.ua: Новини

Володимир Садовий