У Єврокомісії заявили, що путін хоче створити новий імпульс у війні

Боррель наголосив, допомогу Україні треба прискорити

ФОТО: ілюстративне

Президент країни-агресорки росії володимир путін намагається створити новий імпульс у війні проти України. У зв'язку з цим Європейський Союз має прискорювати підтримку України. Про це віце-президент Європейської комісії, високий представник Європейського Союзу з питань зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель сказав на брифінгу після засідання Ради ЄС на рівні міністрів закордонних справ у Брюсселі.

Він зазначив, що сьогодні увага зосереджувалася на шляхах надання допомоги Україні для перемоги в її оборонній війні проти російської агресії. За його словами, глава МЗС України Дмитро Кулеба особисто розповів про останній розвиток подій.

Боррель зазначив, що Україна докладає зусиль на двох фронтах: на військовому та на шляху до започаткування переговорів про вступ.

«На військовому фронті росія перегруповується, мобілізує більше солдат, отримує і виробляє більше військового обладнання. Ми повинні підтримати Україну в протидії цьому», – сказав він.

Високий представник ЄС наголосив, що путін «намагається створити новий імпульс у його війні проти України». Зокрема, це відбувається на тлі настання зими і оголошення про його амбіції знову балотуватися у президенти рф.

Боррель нагадав, що минулої ночі росія здійснила першу атаку із запуском балістичних ракет на Київ за більше, ніж два місяці. Також росія продовжує завдавати ударів по цивільному населенню, об'єктах інфраструктури і експорту.

«Ми повинні зробити усе можливе, аби уникнути перемоги путінської росії. Ми повинні продовжувати підтримувати Україну. Ми вже започаткували діалог і експертні консультації з Україною щодо майбутніх безпекових зобов'язань. Ми повинні надавати оперативну і військову підтримку, але ми також повинні працювати над передбачуваним довгостроковим фінансуванням. Сьогодні на зустрічі переважна більшість міністрів були дуже чіткими: це не момент для послаблення нашої підтримки України, а навпаки, це момент для посилення і прискорення підтримки», – наголосив Боррель.

Як зауважив європейський топ-дипломат, для цього всі в ЄС повинні залишатися у єдності і посилювати європейську оборонну промисловість, а також допомогти Україні збільшити її власне оборонне виробництво.

При цьому, зі слів Борреля зрозуміло, що восьмий транш на 500 мільйонів євро для закупівлі зброї для України знову не вдалося погодити.

Читайте також: у Єврокомісії розглядають введення санкцій проти Польщі через страйки на кордоні з Україною

«Ми повинні погодити восьмий пакет в рамках Європейського фонду миру, який досі не схвалений. І нам треба підтримати нове наповнення Європейського фонду миру обсягом на 5 млрд євро. Я очікую, що лідери Європейського Союзу дадуть вказівки щодо цих важливих рішень пізніше на цьому тижні», – сказав Боррель.

varta1.com.ua: Новини

Ілона Мартинюк

Читайте також