У Києві нагородили медаллями останніх "кіборгів" Донецького летовища

96826749e5be16851e79c1d0f43e455a
96826749e5be16851e79c1d0f43e455a

До дня захисника України ордени та медалі отримали ті, хто до останнього боронив донецький аеропорт, вийшов з нього живим або пройшов полон. Легендарні кіборги 90-го окремого батальйону зустрілися у Києві, йдеться у сюжеті «ТСН.19:30».


Вісім орденів за мужність і два десятки медалей за військову службу України дісталися кіборгам. «Їм хочеться віддати своє серце», — сказала Ада Роговцева про ветеранів 90-го батальйону. В 2014-му підрозділ зібрали з цивільних добровольців, які одразу поїхали боронити аеропорт. Багато з тих хлопців загинули, частина дістала поранення або потрапила в полон.


«Скільки б часу не пройшло, нагороди, що знайшли своїх героїв, це почесно», — сказав колишній комбат Віталій Баранов. 


Зараз половина з кіборгів у цивільному, як от Сашко Скрипнюк. На сцену виходить у джинсах і куртці — і міцно обіймає командира. Нагородам не надто радіє, а згадувати бої і особливо втрати побратимів йому досі боляче. Олександр потрапив у полон разом з тодішнім командиром Олегом Кузьміних. У катівні бойовиків поранений боєць провів місяць, далі був обмін, реабілітація. Нині Сашко працює, виховує двох дітей і про ті часи воліє забути, але не завжди виходить.  «От зараз зустрінешся, сядеш, поговориш, і тоді два дні буде ще важкувато», — зізнається Олександр Скрипнюк. 


У цьому усміхненому та спокійному хлопцеві у формі важко впізнати наймолодшого полоненого Ярослава Гавянця. На тодішніх кадрах він змучений, переляканий і худий, разом з іншими потрапляє у полон просто в новому терміналі аеропорту. Ярослава тоді звільнили одним з перших, бо його батько записав звернення особисто Захарченку. Нині Ярослав знов на службі — працює в комісаріаті. Якщо ситуація на Донбасі загостриться, готовий знову йти на фронт. 


Ні день захисника України, ні річниця подій у донецькому аеропорту для цих чоловіків — не свято. Але сьогоднішні ордени і медалі вони все ж таки обмиють, адже їхні кривдники — і Моторола, і Гіві, і Захарченко — вже в могилах, а вони вистояли, бо таки кіборги. 

varta1.com.ua: Новини