У Львівській області зросла вартість проїзду у приміських та міжміських автобусах

o-1f9bpr9tr1dcl1iqrqi0maj1coh1k-th-lnd-xx
o-1f9bpr9tr1dcl1iqrqi0maj1coh1k-th-lnd-xx

На Львівщині перевізники, які обслуговують приміські та міжміські автобусні маршрути, вчергове підняли вартість проїзду. Мінімальна вартість поїздки (одна зупинка) зросла з 10 до 12 грн. Загалом з середини червня і до сьогодні тарифи зросли в межах 30 % практично в усіх напрямках.

Як повідомляє «Zaxid.net», у четвер, 8 липня, керівник концерну «Екопастранс», який об’єднує низку перевізників, Ігор Самардак розповів, що продовжується поступове підняття вартості проїзду, яке розпочали у минулому році через негативний вплив карантинних обмежень. У грудні минулого року проїзд у приміських маршрутках подорожчав на 20 %. Зараз обласні перевізники вдалися до чергового підняття ціни після здорожчання тарифів у міському транспорті Львова. Так ціна мінімальної поїздки на приміському транспорті (одна зупинка) зросла з 10 до 12 грн.

Тарифи піднімали по-різному — з середини червня і дотепер. Наприклад, у маршрутках № 140, які обслуговує «Фіакр Львів», у липні тариф підняли на 5–6 грн. Новий тариф зі Львова до Городка становить 32 грн.

«На кожному маршруті були певні свої нюанси, враховуючи домовленості з органами місцевого самоврядування, активістами. Намагалися максимально відтягнути, щоб це не було разове підняття, а поступове», — розповів Ігор Самардак.

З його слів, таке рішення було прийняте Асоціацією перевізників Львівщини і скориговане з усіма перевізниками.

Керівник Асоціації перевізників Львівщини Іван Велійка розповів, що змінилася вартість проїзду на приміських та міжміських маршрутах практично усіх напрямків — самбірському, миколаївському, радехівському, кам’янка-бузькому, бродівському.

«Приміські і міжміські маршрути працюють за нерегульованим тарифом і кожне підприємство приймає рішення про зміну вартості проїзду самостійно. Асоціація рекомендувала підприємствам на свій розсуд розглянути питання перегляду тарифів, оскільки змінилися економічні складові собівартості», — сказав Іван Велійка.

Начальник управління транспорту ЛОДА Степан Рудницький пояснив, що обласні державні адміністрації вже кілька років не впливають на утворення тарифів перевізниками і фактично не втручаються в цей процес. Реагувати на порушення має Антимонопольний комітет.

«Зросла частка скарг, пов’язаних з ціноутворенням. Єдине, що ми можемо просити перевізників — завчасно повідомляти громади, голів ОТГ, старост, розміщувати інформацію у транспортних засобах», — каже Степан Рудницький.

Відповідно до меморандуму з ЛОДА, обласні перевізники здійснюють безкоштовне перевезення лише окремих категорій пільговиків — учасників бойових дій, бійців-добровольців АТО, осіб з інвалідністю внаслідок війни, членів сімей загиблих, а також осіб з інвалідністю 1-ої групи по зору з супроводжуючою особою.

varta1.com.ua: Новини