У Львівській громаді лише в одному з восьми джерел вода придатна до вживання

Львівводоканал провів аналіз води

Поточного місяця у Львівській громаді хіміко-бактеріологічна лабораторія ЛМКП «Львівводоканал», за ініціативи відділу екологічного контролю підприємства, провела дослідження води з найпопулярніших джерел. Відтак взято проби води з 8 джерел громади для дослідження її якості. Виявилося, що лише в одному джерелі - «Спартак», що на вул. Топольна, 39а, вода є придатною для пиття. У решти джерел вода придатна лише для технічних потреб, позаяк там виявлено перевищення норм по твердості води та хімічне і бактеріологічне забруднення. Про це повідомила Львівська міська рада.


Так фахівці хіміко-бактеріологічної лабораторії підприємства перевірили якість води у:

  1. джерело «Паща Лева», у парку «Залізна вода»;
  2. джерело в парку «Погулянка»;
  3. джерело біля Чатових скель в с. Лисиничі;
  4. джерело під Високим Замком, вул. Замкова;
  5. джерело «Спартак», вул. Топольна, 39а;
  6. джерело в смт. Рудно;
  7. джерело в смт. Брюховичі, вул. Львівська;
  8. джерело в студентському парку на вул. Академіка А. Сахарова.

За результатами хімічного та бактеріологічного аналізу якість води відповідає вимогам чинним ДСанПіН 2.2.4-171-10 (державні санітарні норми) лише у джерелі «Спартак», що на вул. Топольна, 39а. У всіх інших водоймах, станом на 12 вересня 2024 року, було зафіксовано перевищення норм по твердості води та хімічне і бактеріологічне забруднення.

Щодо бактеріологічного аналізу, то перевищення показників спостерігалися у всіх джерелах, окрім джерела у парку «Погулянка» та «Спартак». Найбільше бактеріологічне забруднення було виявлено у джерелах в смт. Рудно, смт. Брюховичі та с. Лисиничі, а у джерелі під Високим Замком спостерігаються перевищення по нітратах. Тож фахівці наголошують, що з цих водойм категорично заборонено використовувати воду для пиття. Адже, при надмірному вживанні води з високим вмістом нітратів проявляються характерні симптоми нітратного отруєння: нудота, задуха, посиніння шкірних покривів і слизових оболонок, діарея. Це часто супроводжується загальною слабкістю, запамороченням, болями у потиличній частині, тахікардією.

«Вода з відкритих джерел, яку часто містяни полюбляють пити, не може використовуватися для пиття, адже може мати як хімічні та бактеріологічні забруднення. Адже, оскільки, усі джерела є відкритими і не мають визначеної санітарної охоронної зони, то хімічний та бактеріологічний склад води тут може змінюватись, на відміну від водопровідної води, якість якої щоденно контролюється.



Звичайно, у разі надзвичайних ситуацій та відсутності централізованого водопостачання, ці джерела можуть використовуватись як альтернативні тимчасові варіанти отримання води, але лише після тривалого її кип’ятіння і, за потреби, додаткового очищення. 

Тому, найбезпечнішою для споживання є вода з-під крану у міській мережі Львова, якість якої щоденно контролюється», – розповідає керівниця хіміко-бактеріологічної лабораторії ЛМКП «Львівводоканал» Надія Щербак.

Нагадаємо, у Шевченківському районі Львова стався порив на магістральній тепловій мережі

Як пояснюють у Львівводоканал, воду з відкритих міських джерел (окрім джерела «Спартак», де вода доброї якості) можна використовувати для технічних потреб: миття, побутових потреб, підливання рослин тощо.


varta1.com.ua: Новини

Коментарі