У Львівській ОВА пояснили, чому сирени на вулиці вже чутно, тоді як повідомлення на телефон ще не прийшло

З перших днів війни на Львівщині вже було 55 оголошено повітряних тривог

Ілюстрація: obozrevatel

Системи оповіщення на Львівщині працюють з першого дня війни і за цей період вони вже повідомили про 55 повітряних тривог. Відповідно було стільки ж сповіщень про відбій.

Як інформує Львівська ОВА, про це розповів начальник управління оперативно-чергової служби, оповіщення та зв’язку Департаменту з питань цивільного захисту Микола Сень.

Будь-яке звучання сирен покликане спершу привернути увагу людей, щоб вони надалі змогли розчути важливе повідомлення: або про початок повітряної тривоги, або про її відбій. Сигнали передають також через мобільні додатки та офіційний телеграм-канал Львівської ОВА — «Оповіщення ЦЗ». Тривалість звучання електросирен — до 3-х хвилин, звучання тексту — не менше 5 хвилин.

Подекуди сигнали оповіщення вмикаються не одночасно. Тобто, сирени на вулиці вже чутно, тоді як повідомлення на телефон ще не прийшло. Пояснюємо чому так відбувається.

«Вся система оповіщення на Львівщині складається з 8 підсистем. Не існує кнопки, яка б могла одночасно їх запускати. Це важливо з питань безпеки. Адже коли одна підсистема вийде з ладу, інші далі працюватимуть та сповіщатимуть про будь-яку загрозу. Різниця між повідомленнями мінімальна. Як тільки ми отримуємо сигнал про повітряну тривогу, упродовж 30 секунд по всіх доступних каналах передаємо цю інформацію до населення. Не зволікайте! Почули сирену — одразу ж спускайтесь в укриття», — наголосив Микола Сень.

Важливо! Мешканці громад, де сирен не чути взагалі або неможливо розчути текстове повідомлення повинні звертатися до органів місцевого самоврядування та повідомити про проблему. Далі усі звернення надходять до департаменту з питань цивільного захисту. Їх опрацьовують та допомагають додатково встановити системи оповіщення.

Загалом уся система оповіщення у Львівській області налічує понад 180 електросирен, 120 електронних сирен транслюють текстове повідомлення, 150 інтернет-гучномовців, 200 систем вуличної звукофікації, 35 сирен, які поставили на автомобілі.

«Щодня кількість систем оповіщення в області збільшується. Навіть зараз підприємства Львова виробляють засоби передачі інформації, які встановлюють в населених пунктах громад, щоб вчасно повідомити населення про небезпеку. Кількість обладнання за останні тижні значно перевищують показники минулих років. До прикладу, у період з 2018 по 2021 рік вдалось встановити лише 49 автономних систем, а вже зараз їх 158. Такі високі показники могли б тішити, однак не в умовах війни, які спричинили такий приріст», — зазначив Микола Сень.

varta1.com.ua: Новини

Володимир Садовий

Читайте також