У Львові аварійну вербу, якій 60 років, зріжуть цього тижня (ФОТО)

На Липовій Алеї

ФОТО: ЛМР

Упродовж поточного тижня (18-24 грудня), зріжуть аварійну вербу на вул. Липова Алея, 5а-5б. Перед тим дерево обстежили фахівці і визнали аварійним, оскільки у стовбурі верби утворилося глибоке дупло внаслідок розвитку гнилі серцевини. Про це пояснили в управління екології, пише пресслужба Львівської міської ради.

Обстеження дерева робили за допомогою томографа «Арботом», яке показало, що 80% поперечного перерізу стовбура верби уражене гниллю. Цьому дереву орієнтовно 60 років. Хоча в умовах міста середня вікова межа експлуатації верби — 45 років.

«Верба на вул. Липова Алея, 5а-5б знаходиться в незадовільному стані. А саме всередині дерева утворилося глибоке дупло внаслідок розвитку гнилі серцевини стовбура.

Незадовільний стан дерева підтверджений також висновком Володимира Крамарця - професора кафедри лісівництва Національного лісотехнічного університету України, доктора сільськогосподарських наук», - розповідають у Сихівській районній адміністрації.

Фото: ЛМР

Як пояснюють в управлінні екології Львівської міської ради, вербі на вул. Липова Алея, 5а-5б, орієнтовно 60 років. У природніх умова верба може досягати віку 100 років. Однак в умовах міста середня вікова межа експлуатації швидкоростучих дерев, до яких належить верба, – 45 років.

«Цю вербу ми намагалися полікувати – частину гнилої деревини було видалено, дупло прикрите  поліетиленовою плівкою. Також за допомогою імпульсного томографа «Арботом» вкінці листопада цього року проведено додаткове обстеження. Воно показало, що 80% поперечного перерізу стовбура верби уражене гниллю.

Тому, збереження цього дерева є недоцільним, оскільки у випадку сильного вітру у зону ризику потрапляють розташовані поруч житлові будинки та перехожі», - пояснюють в управлінні екології.

Читайте також: у Львові мешканці скаржаться на аварійні балкони (ФОТО)

Відтак, відповідно до усіх висновків обстеження та щоб уникнути можливих негативних наслідків, цього тижня аварійне дерево зріжуть.

varta1.com.ua: Новини

Ілона Мартинюк

Читайте також