У Львові четверо людей отруїлися чадним газом

Серед них – маленька дитина

Вчора ввечері, 18 квітня, у Львові трапилось отруєння чадним газом, внаслідок якого постраждали четверо людей. Про це повідомили в управлінні з питань надзвичайних ситуацій, цивільного захисту населення та територіальної оборони Львівської міської ради.

«Так, у квартирі на вул. Скісній (Франківський район) отруїлись чадним газом дві жінки, віком 25 та 47 років, 46-річний чоловік та 3-річна дівчинка. Постраждалих у стані середньої важкості доправили до лікарень», – йдеться у повідомленні. 

Наразі аварійна бригада ЛФ ТОВ «Газорозподільні мережі України» припинила подачу газу до квартири, фахівці встановлюють обставини події.

Загалом від початку 2024 року по місту зафіксували 24 випадків отруєння чадним газом, внаслідок яких постраждали 63 людей, з них 22 – діти. Причинами цих отруєнь стало недотримання правил користування газовими приладами у побуті, порушення тяги через герметичні вікна та електровитяжки.

Потрапляючи в кров людини, чадний газ зв’язується з гемоглобіном, утворюючи смертельну сполуку, яка блокує передачу кисню до тканин організму. Як наслідок – виникають головний біль, задуха, стук у скронях, запаморочення, біль у грудях, сухий кашель, нудота, блювання, зорові та слухові галюцинації, підвищений артеріальний тиск. У важких випадках – параліч, судоми, втрата свідомості та, як наслідок, смерть протягом 3 хвилин.

Як повідомлялося раніше, 14 квітня, троє людей у Львові отруїлись чадним газом

Уберегти себе від нещасного випадку можна, дотримавшись кількох важливих правил:

  • встановіть в помешканні побутовий датчик-сигналізатор чадного газу;
  • регулярно провітрюйте квартиру;
  • не рідше одного разу на квартал перевіряйте справність вентиляції в кухні та ванній кімнаті;
  • не рідше одного разу на рік запрошуйте представника компанії-постачальника газу для контролю стану газової колонки, котла та плити;
  • не рідше одного разу на рік вимагайте від балансоутримувача будинку проводити профілактичні огляди димоходів (для димоходів опалювальних печей, газових водонагрівачів і опалювальних котлів, які працюють сезонно. Для обладнання, яке працює постійно – два рази на рік);

varta1.com.ua: Новини

Ілона Мартинюк