У Львові медики видалили величезну пухлину 9-річному хлопцю (ФОТО)

25-сантиметрове утворення тиснуло на інші внутрішні органи

ФОТО: Перше медичне об'єднання Львова

У львівській лікарні Святого Миколая прооперували 9-річного Шарбеля. У хлопця діагностували нефробластому — один із найпоширеніших видів раку нирки у дітей. Історію дитини розповіли у Першому медичному об'єднанні Львова.

Два місяці тому мама хлопця помітила, що йому важко дихати. Жінка виміряла рівень кисню у крові хлопця, показники виявились низькими. Батьки припустили, що в нього пневмонія і вночі повезли дитину до лікарні.

Медики зробили рентген легень і КТ, що виявили у Шарбеля нефробластому — один із найпоширеніших видів раку нирки у дітей. У хлопця була 25-сантиметрова пухлина, що тиснула на інші внутрішні органи та могла спровокувати ниркову кровотечу.

Пухлина метастазувала у легені: права була повністю заповнена вторинними пухлинами та не функціонувала, ліва легеня працювала на 50%. Лікарі призначили хіміотерапію, через місяць лікування пухлина зменшилась вдвічі, а легені повністю звільнились від пухлин. На 7 тиждень перебування Шарбеля у лікарні йому призначили операцію.

“Це, за стандартами лікування таких випадків, найвдаліший час для видалення пухлини”, — кажуть медики.

Операція минула успішно, пухлину повністю видалили, метастаз немає. Зараз Шарбель продовжує лікування хіміотерапією.

Лікарі кажуть, нефробластоми в дітей часто утворюються та ростуть безсимптомно, як це було у Шарбеля.

Фото: Перше медичне об'єднання Львова

“Попри гігантський розмір пухлини у Шарбеля, його живіт візуально навіть не змінився. Але батьки можуть самостійно пропальпувати подібне ущільнення в животі. Проявом недуги може бути погіршення загального стану дитини: кволість, блідість та втрата ваги. Рідше — біль у животі, кров у сечі чи підвищений артеріальний тиск”, — кажуть медики.

Читайте також: львівські медики повернули до життя підлітка після жахливої ДТП (ФОТО).

За словами лікарів, успіх лікування залежить від дотримання сучасних міжнародних стандартів лікування дітей із онкологічними захворюваннями.

varta1.com.ua: Новини

Ілона Мартинюк