У Львові мешканці будинку самовільно замінили історичну браму на сучасну алюмінієву (ФОТО)

Брамі 100 років

У Львові мешканці будинку на вулиці Шараневича, 9 самовільно замінили історичну браму на алюмінієві двері. Будинок не є пам'яткою і не підлягає захисту, тож притягнути мешканців до відповідальності не вийде. Про це повідомили у Львівській міськраді у четвер.

У мерії додають, що автентична брама, ймовірно, вже втрачена. На зустрічі з представниками мерії люди пообіцяли розглянути можливість відновлення брами за зразком оригінальної в межах міської Програми співфінансування.

«За словами мешканців, столітня вхідна металева брама перебувала в поганому стані. На жаль, замість відповідної реставрації, браму вирішили замінити, ще й у такий варварський спосіб. Зараз місце перебування історичної брами невідоме, швидше за все вона безповоротно втрачена», — прокоментували у ЛКП «Бюро спадщини».

Фото: ЛМР

Будинок на вул. Шараневича, 9 не є пам’яткою, але належить до цінної історичної забудови. Відтак мешканці мали можливість відреставрувати цю браму в межах міської Програми співфінансування, сплативши лише 30% від вартості всіх робіт, решту суми оплачує місто.

«Під час зустрічі ми нагадали мешканцям про цінність будинку та його елементів і наголосили, що навіть якщо будинок не є пам'яткою, він є частиною цінної історичної забудови, яку потрібно берегти. Також ми розповіли про міські програми співфінансування і закликали у вересні подати заявку на відновлення брами. Мешканці пообіцяли розглянути можливість участі у Програмі. Тож будемо чекати заявку від цього будинку під час наступного набору. Беремо цю адресу на контроль і обов’язково нагадаємо про це мешканцям», – зазначили у ЛКП «Бюро спадщини».

Також у комунальному підприємстві подякували активістам та мешканцям за небайдужість та розуміння важливості спільного збереження культурної спадщини. А мешканцям історичної частини міста вкотре нагадують, що у Львові діють програми співфінансування реставрації історичних дверей, вікон та балконів.

Читайте також: у Львові презентували відреставровану фігуру Скорботного Христа (ФОТО, ВІДЕО)

Додамо, Програма співфінансування реставрації історичних брам діє з 2018 року Відтоді у Львові відреставрували 204 брами.

 

varta1.com.ua: Новини

Ілона Мартинюк

Читайте також