У Львові НАБУ обшукало квартиру судді під приводом справи Дубневичів

original
original

Суддя Личаківського райсуду Львова Сергій Гирич повідомив, що поки був у Києві на ХVІІ позачерговому з’їзді суддів НАБУ обшукало його квартиру. Заява про втручання в діяльність судді розміщена на сайті Вищої ради правосуддя, повідомив «Судовий Репортер».

Вранці, 29 жовтня, Гиричу зателефонувала дружина і розповіла, що в квартиру увірвалися 7 працівників НАБУ, збили з ніг сина, забрали у нього телефон, не давши подзвонити адвокату, і повідомили, що мають ухвалу Вищого антикорупційного суду на обшук квартири з метою відшукання документів, що стосуються діяльності компаній, де керівником є Олександр Гирич.

Дружина в цей час вигулювала собаку, але детективи не стали чекати її повернення, і почали обшук за відсутності співвласниці помешкання і не чекаючи приїзду адвокатів.

Працівники НАБУ начебто намагалися зламати двері, голосно викрикували, що привернуло увагу сусідів і віруючих церкви поряд з будинком, а також без потреби застосували насильство до сина судді. Коли дружина повернулась, представники НАБУ наказали їй ввімкнути особистий комп’ютер судді Гирича, який той використовує для підготовки проектів судових рішень, а також зберігання особистої інформації. Детективи переконали дати їм пароль від комп’ютера і оглянули його вміст. Крім того, вони вилучили інший комп’ютер, який належав дружині судді.

Обшук тривав близько 6 годин, після чого господині не дали другого примірника протоколу обшуку, а тільки копію, яка написана під копірку і погано читається.

За даними «Youcontrol», син судді є директором ТОВ «НР «Солар Парк» і ТОВ «Ліг Агро», бенефіціарами якого є дочка Ярослава Дубневича — Роксолана і син Богдана Дубневича — Павло.

Ухвала антикорупційного суду про обшук стосується справи від червня 2018 року щодо можливого відмивання грошей, недостовірного декларування і ухилення від сплати податків. Однак нічого не сказано про надання дозволу на обшук житла судді і що суддя є співвласником квартири.

Гирич стверджує, що дружина неодноразово звертала увагу працівників НАБУ, що в квартирі проживає суддя і їх дії незаконні, але детективи не хотіли це чути і відповідали: «Якщо Ваш чоловік юрист, то має знати…»

Гирич зауважує, що слідчі дії щодо судді можуть проводитися на підставі судового рішення, за клопотанням генпрокурора або його заступника, керівника регіональної прокуратури або його заступника. У даному випадку за ухвалою про обшук звертався детектив НАБУ.

Обшук проведено у всій квартирі, а не тільки в кімнаті, якою користується син. При цьому син уже більше року не проживає в квартирі, а орендує житло, про що суддя зазначив у своїй декларації. Тому обшук проведено не за місцем постійного проживання сина.

Суддя пояснив, що його його син не є власником жодної компанії, а працює директором і є найманим працівником. Так само не є підозрюваним чи обвинуваченим. Очолюване сином судді підприємство займається впровадженням альтернативної енергетики, зокрема у 2017 була відкрита сонячна електростанція «Озерна».

У заяві до ВРП суддя запитує, чому, у справі про можливе відмивання грошей народними депутатами обшук проводився на в офісах компаній, а в його квартирі.

З 2016 року серед правників почалася дискусія з приводу процедури затримання судді. У зв’язку з цим суддя Гирич опублікував пост у соцмережах, який був неодноразово передрукований юридичними виданням, що затримання судді має відбуватися тільки за згодою Вищої ради правосуддя.

Відтак суддя сприймає дії НАБУ як помсту за його публічну позицію, а обшук житла — формою впливу з метою дискредитації в очах колег і простих громадян. Гирич також звернувся в Генпрокуратуру з заявою про злочин — перевищення влади і службових повноважень і втручання в діяльність судових органів.

Нагадаємо, що недавно нардепу Ярославу Дубневичу було повідомлено про підозру в організації розтрати коштів на закупівлях  філії Центру виробництва і забезпечення ПАТ «Укрзалізниця». Суд взяв його під варту і відпустив після внесення 90 млн грн застави.

У 2018 році НАБУ почало розслідувати справу про можливе подання народними депутатами Дубневичами неправдивих відомостей до декларацій за 2015–2017 роки — грошових коштів, походження яких документально не підтверджується. Раніше НАБУ також повідомило про підозру менеджерам компаній Дубневичів щодо заволодіння газом.

varta1.com.ua: Новини