У Львові облаштують нові укриття за ізраїльським зразком: у чому їхня особливість (ФОТО)

«Безпечні кімнати» дозволятимуть людям швидко убезпечитися всередині будівлі, не спускаючись у підвал

ФОТО: Любомир Зубач

У Львові облаштують всередині будинку «безпечні кімнати», як в Ізраїлі. Перший такий тип укриття створять у Львові в будівлі громадського призначення на перехресті Стрийської – Наукової. Про це повідомив заступник міського голови Львова з містобудування Любомир Зубач.

«Ізраїльські «мамади» є такою формою укриття, що дозволяє людям швидко убезпечитися всередині будівлі, не спускаючись в підвальні приміщення. І, схоже, такий досвід тепер зможемо застосувати у Львові. Трагедія, що сталася на цій же вулиці два тижні тому, засвідчує: не завжди люди можуть чи встигають спуститися в укриття», – зазначив він у повідомленні.

Всередині кімнати забезпечать:

  •  Електричними конвекторами з резервним живленням;
  •  Вентиляціями з резервним живленням;
  •  Установками з регенерації повітря;
  •  Кулерами з питною водою.

Укриття планують облаштувати в офісній будівлі, що розташовані на іншому боці озера, на розі вулиць. Компанія «Asgard investment» продовжить реалізовувати свій проєкт, який розпочався з облаштування озера. Тут планують збудувати офіси з приміщеннями громадського призначення на перших поверхах – магазинами, закладами харчування та іншими інфраструктурними функціями.

«І от саме у трьох таких будівлях передбачили безпечні кімнати-укриття. На кшталт ізраїльських. Проєктанти порахували, що на одному поверсі в офісах працюватимуть близько сорока людей. Тому запроєктували по 0,6 квадратного метра на людину в безпечній кімнаті. Периметр укриттів буде з посилених залізобетонних конструкцій. Вони розміщатимуться в центрі будівель на усіх поверхах, кожен з яких сполучать безпечною сходовою кліткою – теж із посилених залізобетонних конструкцій для евакуації людей безпосередньо на вулицю», – підкреслив Любомир Зубач.

Нагадаємо, що у Львові заборонили закривати укриття.

Окрім цього, працівники офісів та відвідувачі бізнес-набережної зможуть використовувати також повноцінні укриття звичного типу в сусідніх будівлях.

varta1.com.ua: Новини

Ілона Мартинюк

Читайте також