У Львові оперував легендарний трансплантолог зі США

Львівський лікар розповів вражаючу історію хірурга.

У Львові проводив операції легендарний трансплантолог світової медицини Роберт Монтгомері, який провів понад 2000 трансплантацій. Про це повідомив, на своїй сторінці у «Facebook», керівник центру трансплантології Першого медоб’єднання Львова Максим Овечко.

«Роберт Монтгомері пережив 7 зупинок серця за декілька днів, кардіогенний шок, місячну кому та трансплантацію серця. Під його керівництвом вперше в світі пересадили нирку від свині до людини! Він занесений до Книги рекордів Гіннеса за 10 перехресних пересадок нирок від живих донорів одномоментно! І це була честь стояти поруч з ним в одній операційній нашого Центру трансплантології у Львові!», — йдеться у дописі.

Львівський лікар розповів вражаючу історію хірурга.

«Роберту 62. Чотири роки тому йому пересадили серце. Він прожив 57 років зі спадковою формою дилятаційної кардіоміопатії. Монтгомері пережив свого батька та старшого брата, які померли від того ж захворювання у віці 52 та 35 років. Він вважає, що біль, який він відчув, спостерігаючи, як його батько помирає в лікарні впродовж двох років, став причиною його кар’єри в трансплантаційній хірургії. І сам, чекаючи на пересадку серця, помираючи в лікарняній палаті від серцевої недостатності, не розумів, чому має чекати, поки хтось загине, щоб йому дістався донорський орган. Ці дні перед операцією були жахливі: кожен день міг бути останнім. Саме тоді він зрозумів, що майбутнє трансплантаційної науки — ксенотрансплантація — пересадка органів від тварини до людини», — розповідає Максим Овечко.

Через місяць Роберт Монтгомері отримав серце 25-річного чоловіка з гепатитом С, який помер від передозування героїну. І, дотримуючись протоколу, розробленого його ж командою, Роберт вийшов з лікарні повністю без вірусів та з революційною ідеєю.

Фактично одразу розпочав дослідження та пошук однодумців, які допомогли втілити ідею ксенотрансплантації в життя.

«Це була його команда з лікарні Джона Хопкінса, де він вчився і працював довший час. Три роки досліджень й у вересні 2021 року Роберт Монтгомері здійснив першу ксенотрансплантацію нирки людині. Орган генетично модифікованої свині був трансплантований людині із констатованою смертю мозку. Його родина погодилася на експеримент перш ніж відключити пацієнта від засобів життєзабезпечення. Організм реципієнта не відторгав нирку впродовж всього часу (54 годин) апаратної підтримки організму. Нирка працювала добре, креатинін ввійшов в норму дуже швидко. І це справжній прорив в медицині!  Монтгомері перший, хто заснував принцип перехресної трансплантації нирки “доміно”. Далі організував та провів найбільший ланцюжок перехресних трансплантацій, за що був занесений до Книги рекордів Гіннеса. Це 10 пересадок нирок від живих донорів одномоментно. Як це працює: скажімо, чоловік і дружина з несумісними типами крові чи тканин обмінювалися органами з іншою парою, яка перебуває в подібному становищі. Тільки уявіть, скільки життів було врятовано за один день!», — додав лікар.

Зараз Роберт є директором Інституту трансплантації в медичному центрі Лангоне Нью-Йоркського університету.

За майже 30 років роботи Роберт Монтгомері провів близько 2000 трансплантацій та запровадив лапароскопічний метод видалення нирки у живого донора, який став найпоширенішою практикою в сучасній хірургії сьогодні.

varta1.com.ua: Новини

Ярошенко Олена

Читайте також