У Львові прощаються з Дарією Гусяк (НАЖИВО)

Була останньою зв’язковою командувача УПА

ФОТО: Варта1

Сьогодні, 15 серпня, Львів прощається з Дарією Гусяк — останньою зв’язковою Романа Шухевича, членкинею Організації українських націоналістів.

Об 11:00 год. у Гарнізонному храмі святих апостолів Петра і Павла відбудеться Чин похорону. Відтак, о 12:15 год. Дарію Гусяк поховають біля Меморіалу воїнів УПА Личаківського кладовища.

Довідково:

Дарія Гусяк народилася в Трускавці в 1924 році. З 15-річного віку мала тісні зв’язки з членами підпільної ОУН та виконувала доручення організації. Була арештована радянськими спецслужбами навесні 1950 року та утримувалась в тюрмі «на Лонцького» у Львові. Дарію Гусяк засудили на 25 років тюремного ув’язнення, яке відбувала в тюрмах Верхньоуральська, Володимира та Мордовії.

Після звільнення у 1975 році проживала у місті Волочиськ, Хмельницької області, згодом переїхала до Львова. Реабілітована у 1993 році. Голова громадської організації «Всеукраїнська ліга українських жінок» до 2004 року.

Указом президента України у 2008 році Дарію Гусяк було нагороджено орденом княгині Ольги III ступеня. Також була відзначена «Орденом Лева» та ювілейною медаллю «25 років незалежності України.

Фото: «Варта 1»

varta1.com.ua: Новини

Ілона Мартинюк

Читайте також