У Львові провели першу операцію з пластики м’язів обличчя: допомогли жінці, зовнішність якої понівечив російський боєприпас (ФОТО)

Внаслідок важкої мінно-вибухової травми у неї виник лицевий параліч.

Фото надане прес-службою лікарні

Медики повернули пацієнтці зовнішність, яку понівечив російський боєприпас. Надскладне оперативне втручання виконали щелепно-лицеві хірурги Центру UNBROKEN та пластичні хірурги Центру естетичної медицини Першого медоб’днання Львова за підтримки L'Oréal Group Україна в межах спільного проєкту “(Не) До краси”. Про це розповіли у прес-службі лікарні Варта 1

Пацієнтка - 63-річна Наталія Аполькова. Жінка – мешканка Рубіжного, що на Луганщині. Після початку великої війни в її будинок прилетів ворожий снаряд. Дрібні уламки посікли усю верхню частину тіла.

Зокрема, й обличчя. Внаслідок важкої мінно-вибухової травми у неї виник лицевий параліч. М'язи перестали виконувати свою функцію і вона не могла виражати емоції. Жінка соромилась свого вигляду.

Історія пацієнтки: 63-річна Наталія Аполькова родом із Хмельниччини, але майже все свідоме життя провела на Луганщині - в місті Рубіжне, куди переїхала після заміжжя.

Там жінку і заскочило повномасштабне вторгнення. А вже невдовзі в її будинок прилетів ворожий боєприпас. Він розірвався прямо над головою пані Наталії. Її відкинуло вибуховою хвилею, а уламки посікли всю верхню частину тіла.

“Я буквально захлиналася своєю власною кров'ю, а рука ледь трималася на шкірі”, - ділиться болючими спогадами пані Наталія. Під щільним ворожим вогнем важкопоранену жінку - з міста на лінії фронту - вивозили волонтери. На другу добу у лікарняному дзеркалі вона побачила, що окупанти зробили з її обличчям. Розповідає: “Я глянула на себе і більше не захотіла дивитися. Я навіть заборонила онукам мене навідувати. Бо вони ще малі, а я була в жахливому стані. Таке дуже важко бачити”.

Лікарі провели жінці всі необхідні операції та навіть змогли зберегти руку. Прооперували і обличчя - виконали втручання з відновлення щелепи. Після цього пані Наталя вже могла дивитися на себе в дзеркало та проводити час з онуками. Але їй хотілося більшого. Аби їй не лише зберегли життя, а й повернули красу.

Від поранення минуло майже два роки. Сліди від нього все ще є на тілі жінки: деформовані ніс та щелепа, неможливість вставити зуби, перекіс обличчя та відсутність чутливості у його правій половині.

За допомогою звернулась до спеціалістів Центру НЕЗЛАМНІ.

Цілий місяць хірурги Центру UNBROKEN та пластичні хірурги Центру естетичної медицини готувались до унікального для України оперативного втручання - міопластики лицевого паралічу. Тобто відновлення можливості виражати емоції.

До складу мультидисциплінарної команди увійшло більше десяти спеціалістів – щелепно-лицеві, реконструктивні та пластичні хірурги, неврологи, нейрофізіологи, лікарі функціональної діагностики та фізичної реабілітаційної медицини, дерматологи.

Фото надане прес-службою лікарні

Консультували команду й французькі лікарі. У процесі підготовки важливо було детально обстежити всі пошкоджені м’язи обличчя. Та з’ясувати, який із них можна перемістити в ділянку, що дозволить відновити міміку. Спільними зусиллями лікарі знайшли рішення: виконати транспозицію, тобто переміщення саме скроневого м'яза.

“Ми з онкопластичним хірургом Русланом Салинко відділили скроневий м'яз, спустили до кута рота і підшили його до м язів, щоб відновити функцію та симетрію лиця. Все вдалося. Ми задоволені результатом. Сама операція така складна тим, що в ділянці обличчя є багато небезпечних анатомічних структур, пошкодження яких може нести навіть ризик смерті. Тому кожен етап операції так ретельно планувався заздалегідь”, - розповідає Олег Ковтуняк, щелепно-лицевий хірург Центру НЕЗЛАМНІ. Операція тривала шість годин та минула успішно.

Наступного дня пані Наталя почала займатися із терапевтом мови та мовлення, щоби заново опанувати міміку обличчя.

Попереду на неї чекає реабілітація, яка триватиме цілий рік.

Та сьогодні жінка не може натішитися результатом – вона знову усміхається.

А щоби доповнити новий образ, уже навіть одягає свої масивні сережки, які так любила носити до поранення.

 

varta1.com.ua: Новини

Ярошенко Олена

Читайте також