У Львові стартувала кампанія “Пристібайся — не жахайся” (ВІДЕО)

2021-05-05_144317
2021-05-05_144317

Відсьогодні у Львові стартують активності в рамках нової спільної ініціативи Національної поліції України і Консультативної місії ЄС в Україні (EUAM) — кампанії з підвищення рівня безпеки дорожнього руху “Пристібайся — не жахайся”.

Як повідомляє Патрульна поліція Львівської області, «ми прагнемо заохотити більше українців пристібатися пасками безпеки, розказуватимемо водіям і пасажирам на дорогах, чому це важливо. На спеціальних інформаційно-демонстраційних зонах із симулятором зіткнення, кожен охочий може безпечним способом відчути на собі, що саме відбувається з людиною в авто під час ДТП».

З розкладом роботи демозон із тестуванням симулятора зіткнення у Львові можна ознайомитися за посиланням: https://seatbelts.patrolpolice.gov.ua/.../rozklad-roboty.../

Патрульні поліцейські  навчатимуть школярів як убезпечити себе під час поїздки на задньому сидінні авто.

«Аби зацікавити якомога більше наших громадян, ми з партнерами розробили тематичні комікси та ролики, а також провели онлайн-дослідження »Сприйняття та використання пасків безпеки водіями та пасажирами”* проведеного в Києві, Одесі, Маріуполі, Львові і Харкові в грудні 2020 року. Згідно з його результатами, 95,5 % респондентів зі Львова згодні з тим, що пристібатися важливо, щоб уберегти життя в разі аварії. І загалом, львів’яни переважно ставляться до безпеки в авто більш відповідально, ніж жителі інших міст. Всього 1,5 % опитаних містян зазначили, що ніколи не пристібаються в автомобілі«, — зазначається у повідомленні.

Однак, і у Львові показники користування ременями безпеки ще далекі від європейських. Так, 83 % опитаних заявили, що пристібаються на передньому сидінні, але лише 53 % роблять це постійно (52 % у середньому по дослідженню). Що стосується водіїв, тут показники ще нижчі: принаймні час від часу пристібаються 54 % водіїв, проте лише 46 % стверджують, що користуються паском безпеки завжди (39 % у середньому по дослідженню).

Проте ситуація із користуванням пасками на задньому сидінні у Львові гірша, ніж у середньому по п’яти містах. Тільки 23 % стверджують, що пристібаються, коли сидять позаду, і лише 8 % звикли робити це щоразу (середній показник — 12 %).

Так само неоднозначною є ситуація з безпекою дітей в авто. Серед усіх міст, які взяли участь в опитуванні, саме у Львові найменше відчувають відповідальність за те, щоб дитина віком до 18 років була пристебнутою в машині — 66 % проти 69 % у середньому. Водночас, трохи більше 66 % містян відповіли, що завжди пристібають свою дитину, що вище за середній показник по п’яти містах (61 %). При цьому 7 % львів’ян продовжують ризикувати здоров’ям своїх дітей, тримаючи їх на руках в автомобілі.

»За чотири місяці цього року у Львівській області сталося 3624 ДТП, з них із постраждалими 440 аварій. Внаслідок дорожньо-транспортних пригод, 552 особи зазнали травм і 49 людей загинуло. Ці цифри можна було б суттєво знизити, якби люди постійно користувалися ременями безпеки. Своєю новою кампанією ми прагнемо нагадати, що безпека в авто — це не особиста справа кожного, а обов’язок пасажира й водія один перед одним. Адже під час зіткнення будь-яка непристебнута людина, навіть дитина представляє небезпеку для всіх інших в авто. Маємо надію, що ці три тижні допоможуть зробити дороги Львівщини більш безпечним і сформувати у львів’ян нову корисну звичку — пристібатися щоразу, коли сідаєш в авто, без винятків”, — зауважує начальник управління патрульної поліції Львівської області Роман Пилипенко.

Зазначимо, що за чотири місця цього року патрульні винесли 5854 постанови на водіїв за непристебнуті паски безпеки, з них 654 адмінматеріали з часу суттєвого підвищення штрафів.

Ролики “Пристібайся — не жахайся” :









*Опитування “Сприйняття та використання пасків безпеки водіями та пасажирами” проводила компанія Gradus Research у грудні 2020 року. У ньому взяли участь 1000 респондентів віком 18–50 років у Києві, Львові, Маріуполі, Одесі й Харкові.

varta1.com.ua: Новини