У Львові та області провели аналіз результатів чутності звукового оповіщення населення

ZqV2WtD
ZqV2WtD

З метою перевірки рівня готовності технічного стану територіальної автоматизованої системи централізованого оповіщення (ТАСЦО) 20 листопада 2019 року департаментом із питань цивільного захисту облдержадміністрації проводилось навчальне оповіщення населення м. Львова та області сигналами цивільного захисту.

Про це сьогодні, 30 січня, повідомив депутат Львівської міської ради та керівник ГО «Варта1» Ігор Зінкевич, на своїй сторінці у «Facebook», подякувавши всім, хто долучився до перевірки.

«Хочу всім подякувати за допомогу в перевірці рівня готовності технічного стану територіальної автоматизованої системи централізованого оповіщення у Львівській області», — йдеться в повідомленні.

Перевірялась справність технічних засобів оповіщення (електросирен) шляхом їх увімкнення.

Зазначається, що з метою визначення рівня звукового сигналу електросирен, розташованих на території міст обласного значення та районних центрів Львівської області, під час перевірки проводилось інтерактивне опитування мешканців зазначених міст шляхом залучення їх до складання “Карти покриття звуковими сигналами цивільного захисту” у мережі Інтернет.

Усього до опитування було залучено 2159 респондентів.

Визначення рівня звучання електросирен проводилось за оцінками: «Відмінно”, »Добре”, “Ледь чутно”, “Не чув”, “А що, проводилось оповіщення?”.

Оцінки розподілились так:


  • “Відмінно” — 796 опитуваних;

  • “Добре” — 776 опитуваних;

  • “Ледь чутно” — 265 опитуваних;

  • “Не чув” — 243 опитуваних;

  • “А що, проводилося оповіщення” — 63 опитуваних.


Під час перевірки 20 листопада 2019 року, в порядку проведення дослідної експлуатації, оповіщення населення проводилось з використанням 12-ти комплектів електронних сирен, що були встановлені на території міст Львів, Буськ, Городок, Жовква, Самбір, Турка, Червоноград, Яворів у 2018 та 2019 роках.

Електронні сирени, крім передачі сигналу “Увага всім” (переривчастий звук сирени) забезпечують оповіщення населення шляхом передачі мовної інформації. Запуск електронних сирен відбувся з об’єкту “Льодосховище”. Дослідна експлуатація проводиться згідно з розпорядженняч голови Львівської обласної державної адміністрації від 02.05.2019 року № 407/0/5-19.

Зауваження, щодо недостатньої якості озвучення, що надійшли під час попереднього опитування були вивчені та проаналізовані фахівцями із зв’язку департаменту з питань цивільного захисту облдержадміністрації, управління з питань НС та ЦЗН Львівської міської ради, структурних підрозділів з питань цивільного захисту міськвиконкомів та районних державних адміністрацій.

На підставі проведеного аналізу та з метою покращення стану системи оповіщення з листопада по грудень 2019 року були вжиті таки заходи:

У місті Львові було:

  • демонтовано несправну електричну сирену з будівлі ВАТ “Львівський дослідний нафтомаслозавод” та проведено її ремонт. Відновлену електросирену буде встановлено і підключено до ТАСЦО до 01 лютого 2020 року;

  • демонтовано несправну електричну сирену з будівлі ТДВ “Львівський Маяк” та проведено її ремонт. Відновлену електросирену буде встановлено і підключено до ТАСЦО до 01 лютого 2020 року;

  • демонтовано несправну електричну сирену з будівлі КП львівської обласної ради Львівська обласна книжкова друкарня” та проведено її ремонт. Відновлену електросирену буде встановлено і підключено до ТАСЦО до 01 лютого 2020 року.


Порівняно з результатами попередньої перевірки покращилась якість озвучення в Галицькому, Шевченківському, Личаківському та Сихівському районах міста Львова а також у містах Буськ, Городок, Жовква, Самбір, Турка, Червоноград, Яворів (після встановлення додаткових електросирен).

Ігор Зінкевич також проінформував, що для перегляду “Карти покриття звуковими сигналами цивільного захисту” необхідно перейти в мережі Інтернет за посиланням.

Додамо, що наступна перевірка системи оповіщення населення області з включенням електросирен запланована на березень 2020 року.

Щоб переглянути зображення в повному розмірі, клікніть на нього.

varta1.com.ua: Новини