У Львові убезпечують пам’ятки культурної спадщини (ВІДЕО)

Якщо сьогодні в окупанта вистачило «розуму», щоб вдарити по ядерних об’єктах, то ми не можемо бути впевнені, що світова спадщина стане для нього бар’єром.

Скріншот з відео

З огляду на атаки російських окупаційних військ — об’єктів критичної інфраструктури, пам’яток культури, житлових будинків, у Львові убезпечують пам’ятки культурної спадщини. Про це повідомили у пресслужбі ЛМР.

«Львів з 1998 року є у списку світової спадщини ЮНЕСКО. Це центральна частина міста площею приблизно 150 га. Тут розташовані пам’ятки від ХІІІ до ХХ ст, які представляють архітектуру різних періодів, різних архітектурних стилів, а також різних національностей, які історично проживали у Львові, — вірмен, німців, поляків, євреїв, українців. Відтак, ми зараз захищаємо світову спадщину, а не лише українську. Адже якщо сьогодні в окупанта вистачило, не знаю як це сказати, розуму, щоб вдарити по ядерних об’єктах, то ми не можемо бути впевнені, що світова спадщина стане для нього бар’єром.

Тому, поки світ думає, чи закривати небо над Україною, ми закриваємо пам’ятки, котрі є світовим надбанням», — розповідає Лілія Онищенко, начальниця управління охорони історичного середовища.

За словами Лілії Онищенко, до кожного об’єкта підходять індивідуально, адже різного захисту потребують вітражі, скульптури, а деякі об’єкти необхідно демонтувати і перенести до сховку.

«Ми працюємо з польським реставраторами з інституту «Полоніка». Вони вже зібрали для нас велику допомогу, яка за кілька днів має до нас прийти. Тобто всі матеріали, які нам потрібні для захисту. Найбільше потрібні вогнезахисні матеріали», — додала Лілія Онищенко.

Посадовиця також закликала усі країни-учасниці організації ІКОМОС, яка діє при ЮНЕСКО, не їхати на наступне засідання, яке має відбутися в Казані (РФ).

varta1.com.ua: Новини

Ярошенко Олена