Рідкісна «побічка» від ковіду: у Львові медики врятували дитину (ФОТО)

COVID-19 запустив хибну роботу імунної системи, яка почала атакуючи свій же організм

Фото: Перше територіальне медичне об'єднання міста Львова

Після COVID-19 у 11-річної львів’янки почали відмовляти руки та ніжки. Ускладнення, яке у світі трапляється вкрай рідко, зафіксували в Дитячій лікарні Першого медоб’єднання Львова.

Як повідомляє Перше територіальне медичне об’єднання міста Львова, COVID-19 Соломійка перенесла у легкій формі, із симптомів була лише втрата нюху та смаку. Та вже за ltкілька тижнів у дитини почала сильно боліти голова і вона відчула затерпання та слабкість e ногах, а потім — e руках. За якийсь час Соломійка уже не змога втримати виделку.

Дівчинку терміново госпіталізували одразу в реанімацію дитячої лікарні, де вона провела два тижні.

Діагноз, який вдалося встановити дитині — гострий поперечний мієліт в шийному відділі хребта та спастична тетраплегія (зниження рухової активності у верхніх та нижніх кінцівках) з порушенням функцій тазових органів. Це запальне інфекційне захворювання спинного мозку, при якому блискавично вражаються рухова та чутлива здатність.

Як з’ясували лікарі, COVID-19 запустив хибну роботу імунної системи, яка почала сприймати клітини спинного мозку як чужорідні, атакуючи свій же організм.

За два тижні в реанімації стан Соломійки вдалося стабілізувати. Ще місяць дитина лікувалася в неврологічному відділенні: займалася з реабілітологом, аби перешкодити знерухомленню суглобів, вона знову вчилася сидіти, а потім уже й ходити.

«Ця історія трапилася торік у травні, саме тоді Соломійка потрапила в реанімацію. Відтоді дівчинці та лікарям довелося докласти чимало зусиль, аби відновитися. Нині після чергового планового огляду нарешті можемо сказати, що хвороба відступила — розвиток ускладнення призупинено, рухливість ніжок і ручок відновлено», — зазначається у повідомленні.

Нагадаємо, останні хвилі коронавірусу є дедалі агресивнішими, зокрема, до дітей! Вони призводять до різного роду ускладнень: уражень серцево-судинної та нервової системи, головного мозку, панкреатиту, плевриту, пневмоній, — застерігають медики.

varta1.com.ua: Новини

Володимир Садовий

Читайте також