У Львові запрацював центр підтримки родин військовополонених

Можна отримати інформацію про міські виплати

У центрі можна буде отримати фахову психологічну і юридичну допомогу, консультації та інформацію про різні міські виплати, допомоги і підтримку. Очолює центр дружина зниклого безвісти захисника. Центр запрацював на вул. Генерала Чупринки, 8.
«Наше завдання як громади – допомогти кожній родині, яка має таку потребу. Ми маємо наш центр ветеранів – на вул. Пекарській і відділення на вул. Чупринки. І власне тут буде комплексна допомога тим родинам, які шукають своїх рідних, або рідні яких є в полоні. Найперше, зі сторони міста має бути підтримка в покритті елементарних видатків. Маємо компенсацію частини коштів за житлово-комунальні послуги, маємо різні виплати. Це системна робота, яка для нас є новою – бо завжди цим займалися державні органи влади. Але є великий запит від родин, тому ми будемо робити цю роботу системно і якісно», - зазначив міський голова Львова Андрій Садовий.

Керівниця центру раніше понад 5 років пропрацювала у Львівському центрі надання послуг учасникам бойових дій. А тепер очолила Центр підтримки родин військовополонених та зниклих безвісти.

«14 лютого 2023 року мій чоловік зник безвісти. Був пророблений довгий шлях як в соціальній, так і в психологічній сферах. Я дуже вдячна, що працюю в цьому центрі, тому що це не лише реабілітація людей, які до нас приходять, а також і моя соціально-психологічна реабілітація. Тут буде і моя допомога, яку я зможу надати, і допомога в роботі з невизначеною втратою, над якою будуть працювати наші психологи. Також це будуть індивідуальні консультації, групові терапії, соціально-психологічна реабілітація. З найближчого, у нас на кінець липня запланована зустріч спільноти дружин загиблих, зараз напрацьовуємо програму зустрічі», - розповіла Наталія Лукашова, керівниця центру.

На відкриття центру також завітав захисник Руслан Павловський, який чотири місяці був у російському полоні і повернуся додому. Він пройшов реабілітацію завдяки україно-хорватському проєкту, зараз займається спортом і допомагає ветеранам повернутися до звичного життя в суспільстві. Каже, що такий центр є дуже потрібним для родин.

«Я воював з 2014 року, в Азові – з 2015 року, повномасштабку зустріли в Маріуполі, обороняли Маріуполь три місяці, Азовсталь. Потім за наказом командування здалися в полон. В полоні був чотири місяці в Оленівці, обміняли мене 21 вересня 2022 року. Умови були найгірші, і найстрашніше – нам не давали зв'язок з родиною, ми переживали за те, що думають наші рідні, і це нагнітало найбільше. Тому це дуже важливо, що люди, які опинилися в такій ситуації, можуть звернутися сюди. Тут все відпрацьовано, тут знають кожен крок, і тут гарні психологічна підтримка. Бо ті люди, які тут працюють, теж пройшли через це», - прокоментував захисник Руслан Павловський.

Читайте також: На Львівщині сьогодні відновили графіки відключення світла

Важливо, що Центр працює у координації з Західним регіональним центром з питань поводження з військовополоненими.

varta1.com.ua: Новини

Коментарі

Читайте також