У МАГАТЕ заявили, що відсутні ознаки мінування ЗАЕС

Гроссі наголосив, що наразі «не можна розслаблятися»

Фото: ілюстративне

Міжнародне агентство з атомної енергії заявило, що не виявило ознак мінування захопленої російськими окупантами Запорізької атомної електростанції.

Про це у середу повідомив сайт МАГАТЕ і генеральний директор агентства Рафаель Гроссі на брифінгу в Японії.

«Під час недавніх інспекцій ми не зафіксували жодних ознак мінування, але ми, як і раніше, надзвичайно насторожені», – сказав Гроссі.

Він додав, що наразі «не можна розслаблятися», і пообіцяв регулярно інформувати про ситуацію на станції.

За словами Гроссі, присутні на станції експерти МАГАТЕ протягом останніх днів і тижнів інспектували окремі частини об'єкта, в тому числі деякі ділянки по периметру великого водоймища-охолоджувача.

Також здійснювали регулярні обходи території, однак поки що не виявили жодних видимих ознак наявності мін або вибухових речовин, сказав гендиректор агентства.

Необхідний доступ до дахів реакторних блоків 3 і 4, а також доступ до частин машинного залу та деяких частин системи охолодження на станції, заявив Гроссі.

Вчора Генеральний штаб Збройних сил України повідомив про можливу підготовку російськими терористами провокації на території ЗАЕС. На зовнішній крівлі третього та четвертого енергоблоків станції були розміщені сторонні предмети, схожі на вибухові пристрої, сказали.

російські окупаційні війська захопили Енергодар в березні минулого року. Там знаходиться ЗАЕС. Станція – найбільша за розмірами у Європі й третя у світі.

 

varta1.com.ua: Новини

Анастасія Сенів