У Малі розбили колону «вагнерівців»: загинув командир, який керував захопленням Соледара та Бахмута

Повстанці-туареги звернулися до України та запропонували передати полонених росіян на знак солідарності з боротьбою проти росії

У Малі на північному сході країни розбили групу бойовиків “Вагнер” та військ хунти на китайській бронемашині та автотранспорті. Повстанці вбили та поранили десятки учасників угруповання. Полонених «вагнерівців» запропонували передати Україні на знак солідарності в боротьбі проти росіян. Зокрема, за попередніми даними, там і загинули командир «Вагнера» ​​Антон Єлізаров (Лотос), який раніше очолював наступи на Соледар та Бахмут під час російського вторгнення в Україну, та адміністратор каналу GREY ZONE, 31-річний Микита Федянін із Липецької області.

Про це пише видання ASTRA та колишній алжирський політик, правозахисник і дипломат Мохамед Ларбі у себе на сторінці в X (Колишній Twitter) 

Так, бої відбуваються на півночі Малі у самопроголошеному Азаваді між згаданою групою та угрупуванням CSP-DPA вже декілька діб.

“Сепаратисти Азавад (озброєні групи, що борються за автономію/незалежність, що складаються з племен арабів, таурегів та фулани) відбили атаки малійської армії (переважно з племен бамбара) за підтримки найманців “Вагнера”, за кілька сіл поблизу алжирського кордону”, – написав Зітут.

Одна з найбільших битв відбулася сьогодні в Ін Аззраф, поблизу міста алжирського міста Тін Зауатін.

Група бойовиків “Вагнер” та військ хунти пересувалася на китайській бронемашині та позашляховиках за підтримки ударних гелікоптерів.

Втрати групи малійської армії та найманців “Вагнеру” високі та окрім особового складу було знищено чи захоплено ряд військової техніки та озброєння.

Колишній політик, правозахисник і дипломат Мохамед Ларбі Зітут зауважує, що успіхи угрупування CSP-DPA зали можливі після того, як вони нещодавно отримали вкрай необхідне протидронове озброєння, легку артилерію та боєприпаси. Точне джерело зброї невідоме, але малійські ЗМІ звинуватили сусідній Алжир.

Мова йде про мінозахищену бронемашину китайського виробництва VP11, про передачу яких Малі ми писали в червні 2023 року. Вона у справному стані була захоплена CSP-DPA.

Російські найманці перебувають у Малі з 2021 року: у 2020 році військові знову захопили владу, а через рік хунта запросила ПВК «Вагнер» для забезпечення безпеки.

varta1.com.ua: Новини

Коментарі

Читайте також