У мережі шириться інформація щодо повернення військовозобов'язаних з-за кордону

Фейк чи правда

Про це повідомляє Центр стратегічних комунікацій.

Росіяни поширюють в українській мережі фейк, в якому йдеться, що чоловіки 1960-2006 років народження, які подали документи для отримання паспорта в закордонних представництвах ДП «Документ», отримають тимчасові проїзні документи для повернення в Україну.

Дані про них нібито мають занести до реєстру військовозобовʼязаних та надаватимуть для перевірки до МВС та ТЦК.

«А тим, хто перебуває у розшуку МВС та ТЦК, анулюватимуть паспорт. Документ з такою інформацією шириться мережею», — розповіли у Центрі.

Читайте також: З'явилося відео з місця страшної ДТП на трасі Київ-Чоп (ВІДЕО)

Проте виявилося, що «лист» з цією інформацією — неякісна підробка.

  • По-перше, ДП «Документ» не має повноважень для оформлення «тимчасових проїзних документів для повернення в Україну». Відомо, що цим займаються дипломатичні представництва або консульські установи.
  • По-друге, чоловікам 1960 року народження наразі 63-64 роки, а 2006 — 17-18. В Україні призову підлягають лише чоловіки віком від 27 до 60 років.
  • По-третє, Володимира Швачка, який нібито підписав «документ» — відсторонили від здійснення повноважень гендиректора на час проведення службового розслідування з 26 грудня 2023 року по 19 січня 2024 року. Тому його мав підписати тимчасовий виконувач обовʼязків, а не Швачко.

varta1.com.ua: Новини

Юлія Зуб

Читайте також