У Міноборони повідомили кількість жінок у ЗСУ

5 тисяч жінок перебвають на передовій

У ЗСУ, наразі, працюють понад 50 тисяч жінок, з них понад 5 тисяч перебувають на передовій. Про це розповіла заступниця міністра оборони України Ганна Маляр.

У Збройних Силах служить понад 38 тисяч військовослужбовиць, ще в жовтні 2021 року Міноборони повідомляло, що їх 31 тисяча.

«Щоб вам була зрозуміла динаміка. У нас було два сплески збільшення кількості жінок у ЗСУ: перший раз — це 2014 рік, другий — 2022-й. Це такий характер української жінки. Вона сама заходить у Збройні Сили та займає там своє почесне місце», — сказала Маляр.

Окрім цих 38 тисяч жінок-військовослужбовців є також цивільні жінки, які працюють у Збройних Силах. Загалом, у ЗСУ понад 50 тисяч жінок.

«За цифрами Україна має один з найбільших показників кількості жінок у Збройних Силах серед країн-членів НАТО», — сказала Маляр.

Раніше в Україні були обмеження на професії у ЗСУ, якими могли займатися жінки.

«Зараз жінкам дозволили все: вони танкісти, артилеристи, навіть глибоководний військових дайвінг — у нас унікальна інструкторка в Україні — жінка. Була дискусія про професії, які шкідливі для здоров’я напряму. Наші жінки відстояли своє право на вибір навіть таких професій», — зазначила Ганна Маляр.

Нагадаємо, мобілізація жінок: експерт роз’яснив, чи відбуватиметься вона на рівні з чоловіками.

varta1.com.ua: Новини

Ольга Чобіт