У Міноборони роз’яснили, де чоловікам можуть офіційно вручати повістки

На блокпостах, а також на вулиці можна вручати повістки

Фото: Depositphotos

Оголошена в лютому мобілізація через повномасштабне вторгнення Росії продовжиться ще мінімум до серпня.

«РБК-Україна» публікує відповіді на головні питання щодо мобілізації, отримані від прес-служби Сухопутних військ ЗСУ.

Чи поширена практика вручення повісток на блокпостах або в людних місцях, наприклад, в метро, чергах на заправку та інших місцях? Чи не суперечить це законодавству?

Вручення повісток проводиться через відповідні органи місцевого самоврядування, керівників підприємств, установ, організацій, незалежно від форми підпорядкування і власності.

Окрім того, повістки можуть вручатися посадовими особами територіальних центрів комплектації та соціальної підтримки за місцем проживання, за місцем роботи, а також на вулиці, на блокпостах тощо.

У законі не заборонено вручення повістки в будь-якому місці після встановлення особи. У повістці визначається дата та час прибуття до територіального центру для проходження медичного огляду.

Чи означає отримання повістки, що особу мобілізують?

Ні, не означає. Є різні випадки. Виклик — це перевірка облікових даних у першу чергу та проходження медичного огляду для визначення придатності.

Яка відповідальність загрожує за те, що військовозобов’язаний отримав повістку, але не відвідав військкомат? Як відбувається процес притягнення до відповідальності? Які штрафи та коли настає кримінальна відповідальність, що загрожує позбавленням волі?

Якщо особа не з’явиться за викликом до територіального центру комплектування та соціальної підтримки у воєнний час, це тягне за собою накладення штрафу від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 1700 до 3400 гривень).

Національна поліція має право затримувати військовозобов’язаних при порушенні законодавства про мобілізаційну підготовку та мобілізацію та доставляти їх до територіального центру комплектування (ст. 259 та 262 КУАП, ч. 3 ст. 38 закону «Про військовий обов’язок і військову службу»).

Окрім того, ст. 336 Кримінального кодексу України передбачає кримінальну відповідальність за ухилення від призову на військову службу під час мобілізації та на службу за призовом осіб з числа резервістів в особливий період. За це передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на термін від 3 до 5 років.

Як повідомлялося, морякам та деяким іншим чоловікам можуть дозволити виїзд із України.

varta1.com.ua: Новини

Володимир Садовий

Читайте також