У Міноборони розповіли, на що йде понад 70% грошей із бюджету

Лише 20% бюджету Міністерства оборони йде на те, щоб купувати озброєння і військову техніку

Загальні витрати оборонного відомства можна розділити на 3 пакети. До них входить як закупівля озброєння, так і грошове забезпечення захисників.

Про це заявив заступник міністра оборони Юрій Джигир в інтерв'ю "АрміяInform".

Перший із пакетів, де фіксується найбільший відсоток видатків, займає грошове забезпечення та бойові виплати.

«У 2024 році на це виділено асигнування в сумі 862,6 мільярда гривень, що становить понад 70% бюджету МОУ. Цей блок включає грошове забезпечення військових, виплати загиблим, виплати за поранення, за перебування на першій і на другій лінії бойового зіткнення, харчування особового складу, речове забезпечення, винагороду за знищену техніку», — заявив Юрій Джигир.
Окремо він додав, що в контексті цього питання варто враховувати динамічність ситуації на фронті, а також те, як зростають потреби українських захисників.

Приміром, якщо зростає інтенсивність бойових дій і збільшується чисельність військ, тоді є необхідність залучати додаткове фінансування. Відповідно, це несе за собою певні зміни в бюджеті та необхідні урядові рішення.

«Щодо другого пакета — це закупівля озброєння та військової техніки. Він становить понад 20% нашого оборонного бюджету. Тобто 20% — це певний натовський бенчмарк для видатків на військове обладнання. З огляду на війну в Україні, деякі наші сусіди, які також межують із країною-агресором, останніми роками витрачають на озброєння і військову техніку принципово більшу частку», — продовжив Юрій Джигир.

Читайте також: У Львові поліція відкрила справу щодо хакерської атаки на систему е-квитка

У третій пакет бюджету Міноборони входять експлуатаційні витрати. Це закупівля палива, підготовка військових, комунальні платежі та ремонт.

varta1.com.ua: Новини

Юлія Зуб