У Мінюсті розповіли про важелі впливу на мобілізованих в’язнів, аби вони не втекли з фронту

Ув'язнені подали вже понад три тисячі заяв на умовно-дострокове звільнення в обмін на укладення контракту зі ЗСУ

фото: УНІАН

Ув'язнені подали вже понад три тисячі заяв на умовно-дострокове звільнення в обмін на укладення контракту зі Збройними силами України, повідомила заступниця Міністра юстиції Олена Висоцька.

«Подали вже заяву понад 3000 людей. Ми так і прогнозували до прийняття закону. Не можна говорити, що всі 20 тисяч людей, про які ми зазначали як потенціал, приєднаються. При попередніх опитуваннях близько 4,5 тисяч ув’язнених виявили бажання. А зараз ця цифра буде коливатися, бо будуть певні постатейні обмеження, тому не всі бажаючі потраплять на умовно дострокове звільнення і укладуть контракт», - наголосила вона. 

За її словами, не зможуть укласти контракт із ЗСУ ті, хто був ув’язнений за тяжкі насильницькі злочини, зокрема, вбивство двох і більше людей, сексуальні злочини, згвалтування, посягання на життя правоохоронців.

«Це робилося для того, щоб убезпечити військових від зайвих проблем із категорією засуджених, які готові допомагати ЗСУ», - сказала вона.

Висоцька розповідає, що ті, хто виявив бажання, зараз вже проходять ВЛК, знайомляться з командирами, які потім будуть давати свою згоду чи незгоду брати у підрозділ конкретну людину. Після цього усі матеріали буде передано до суду, який ухвалить остаточне рішення.

Висоцька нагадала, що звільнені з ув’язнення укладуть контракт із ЗСУ і перебуватимуть в окремих підрозділах, які будуть очолювати кадрові військові. За її словами, зараз командири працюють з ними і їхня думка про приєднання того чи іншого засуджено до їх підрозділу є також визначальною, бо командир може відмовитись від конкретної людини.

Заступник міністра повідомила, що ув’язнені, які мають суспільно-небезпечні хвороби – ВІЛ, туберкульоз або гепатити - не зможуть служити.

Відповідаючи на запитання, що дехто з сьогоднішніх ув’язнених захоче уникнути покарання і, вийшовши на свободу, втечуть, Висоцька зазначила, що в законі є перестороги на такий випадок і відповідальність дуже висока за ухилення від укладення контракту.

«Це від 5 до 10 років позбавлення волі. Тому всі, хто хоче спекулювати на цій темі, можуть потрапити під додаткову відповідальність і приєднати до своїх попередніх строків ще до 10 років позбавлення волі», - додала вона.

Також Висоцька повідомила, що адміністрації закладів позбавлення волі даватимуть оцінку ризиків вчинення повторного правопорушення конкретним засудженим.

«Звісно є характеристики того чи іншого засудженого і ми повідомляємо командиру про історію відбування покарання в наших установах - чи працювала людина, чи були порушення порядку. А суд вже визначає остаточне рішення про застосування умовно-дострокового звільнення», - сказала заступник міністра юстиції.

Читайте також: чоловіків зі статусом «у розшуку» з кордону одразу доставлятимуть до ТЦК.

За даними Мінюсту, станом на 15 травня 2024 року, в українських колоніях перебував 27471 засуджений, у тому числі 1538 жінок.

 

varta1.com.ua: Новини

Володимир Садовий

Читайте також