У Московському патріархаті визнали: багато священиків і громад вже готові перейти до нової церкви

63_main
63_main

У єдину церкву хочуть багато вірян, проте вони мають застереження, каже архієрей УПЦ МП Архієпископ Львівський і Галицький, член Священного синоду УПЦ МП Філарет. Він говорить, що знає багато священнослужителів і громад, які готові увійти до єдиної помісної церкви України, якщо вона буде канонічно визнана іншими помісними церквами. Про це він розповів в ексклюзивному інтерв’ю «Главкому».

За його словами, у вірян проте є деякі застереження. Наприклад, сьогодні вони вбачають загрозу, коли пропонують богослужіння українською мовою або коли кажуть перестати вшановувати пам’ять деяких святих чи перейти на новий календарний стиль.

«Україна є різноманітною і церква є різноманітною. В різних регіонах України існують різні релігійні і народні традиції, що впливають на духовну свідомість вірянина. Тому і по-різному громади будуть сприймати звістку про утворення нової церковної структури чи юрисдикції і по-різному будуть ухвалювати рішення», — вважає архієпископ УПЦ МП Філарет.

Як повідомлялося, Синод Константинопольського Патріархату, 11 жовтня, ухвалив, що у 1686 році Київську митрополію Руській Церкві передали незаконно. Також, Константинопольський патріархат зняв анафему з глави УПЦ КП Філарета та глави УАПЦ Макарія.

Відтак, Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет заявив, що найближчим часом буде скликаний Архієрейський собор для об’єднання трьох церков. Він підтвердив, що після зняття анафеми його сан не зміниться і він залишиться Патріархом. 

varta1.com.ua: Новини