У Нацбанку пояснили, чи справді новий законопроєкт про мобілізацію вдарить по економіці

Наразі банківська система зберігає високі запаси ліквідності

Національний банк України спростував деяку інформацію стосовно закон про мобілізацію, який «вдарить по економіці». Про це пише ТСН.ua.

По-перше, не відповідає дійсності інформація про відтоки коштів клієнтів з банків через законопроєкт про мобілізацію, оскільки динаміка коштів на рахунках населення у банках наприкінці грудня — початку січня має традиційний сезонний компонент. Наприкінці грудня на рахунки спершу надходять значні обсяги виплат, а на початку січня відбуваються відпливи коштів населення із рахунків у банках: використовуються кошти зарплат та бонусів, що отримано та не використано протягом декількох передноворічних та новорічних днів”, — зазначили в НБУ.

 Там також додали, що показники 2023-2024 року в цілому повторили цей тренд: “Наразі банківська система зберігає високі запаси ліквідності. З кінця січня 2024 року ми фіксуємо зростання коштів фізичних осіб у гривні, і цей тренд триває у лютому. Більш детально — у свіжому Огляді банківського сектору”.

Читайте також: Верховна Рада України зробила перший крок на шляху до посилення соціального захисту військовослужбовців

По-друге, не відповідає дійсності інформація про те, що “в передчутті того, що після остаточного ухвалення скандального законопроєкту про мобілізацію український бізнес може піти в “тінь” і почне виплачувати зарплати працівникам просто на картки в обхід податків, НБУ запропонував обмежити суми й частоту грошових переказів за реквізитами банківських карток, а також готівкові перекази через термінали самообслуговування”. Національний банк не приймав і не готує рішень стосовно обмеження операцій фізичних осіб. А за відповідним лінком до статті посилання на слова Д. Гетманцева, а не представника НБУ”, — резюмували у Національному банку України. 

varta1.com.ua: Новини

Ілона Мартинюк

Читайте також