У Національній поліції притягнули до відповідальності організаторів "замовних" матчів (ФОТО, ВІДЕО)

1e4a3077
1e4a3077

Сьогодні, 22 травня міністр внутрішніх справ Арсен Аваков повідомив про проведення масштабної спецоперації спрямованої на виявлення осіб, причетних до організації «замовних» футбольних матчів, яка тривала більше року, пише прес-служба МВС.

«Задокументовано протиправну діяльність 5-х злочинних груп та 35 футбольних клубів. Сьогодні у межах цієї справи Департаментом захисту економіки, Головним слідчим управління Нацполіції та ГПУ проведено 40 обшуків на території 10 областей», ‑ сказав очільник МВС.

Під час проведення комплексу слідчо-оперативних заходів було зібрано доказову базу відносно учасників та організаторів 5-х злочинних груп та 35 футбольних клубів, причетних до організації та участі у футбольних матчах з «фіксованим» результатом.

«До складу злочинних груп увійшли президенти футбольних клубів, колишні та діючі гравці, арбітри, тренери, комерційні структури та громадяни України. Так, оперативники Департаменту захисту економіки Національної поліції України, слідчі Головного слідчого управління Нацполіції та ГПУ встановили понад 320 осіб, які були задіяні в корупційних «схемах» та причетні до вчинення злочинів більше ніж у 57 епізодах» ‑ зазначив Арсен Аваков.

Рахунки «договірного» матчу заздалегідь були відомі їх організаторам ще до початку. На таких матчах учасники злочинних груп могли швидко заробити великі гроші. Знаючи майбутній результат гри, вони, особисто або через довірених осіб, робили ставки на ресурсах букмекерських контор, які зареєстровані в країнах Азії. «Футбольний бізнес» приносив організаторам «замовних» матчів шалені прибутки. У грі на тоталізаторі зловмисники заробляли до 5 мільйонів доларів США на рік. Слід зазначити, що, у зв’язку з анонімністю, непрозорістю та безконтрольністю, саме азіатський ігровий ринок є найбільш популярним серед замовників «догів».

Міністр повідомив про представника ПФК «Суми», який запропонував арбітру 30 тисяч гривень за «нічию» та 100 тисяч гривень за перемогу клубу у матчі ПФК «Суми» ‑ ФК «Волинь». В подальшому даний клуб став переможцем, а арбітр одержав обіцяну «винагороду».

Зустріч відбулась в закладі громадського харчування наступного дня після футбольного матчу, під час якої представник футбольного клубу передав арбітру 3900 доларів США неправомірної вигоди.

Також було задокументовано протиправну діяльність і представників МФК «Миколаїв». В цьому випадку за перемогу у матчі МФК «Миколаїв» ‑ ФК «Геліос» арбітру було перераховано на картковий рахунок 50 тисяч гривень неправомірної вигоди.

Це перший випадок в Україні, коли до відповідальності буду притягнуті не тільки гравці футбольних клубів, але і організатори.

varta1.com.ua: Новини