У Німеччині закликали видавати чоловікам з України «нові» документи замість закордонних паспортів

Новий вид документів

У Німеччині правозахисники вимагають у влади видавати військовозобов'язаним українцям документи, які замінюють паспорти.

Про це пише Deutsche Welle.

Організації виступили із закликом вимагати від українських чоловіків повернення на батьківщину за паспортом неприйнятно через високий ризик потрапити на війну.

Зараз повернення українців призовного віку пов'язане з надмірними складнощами, і почати видавати їм альтернативні документи, які замінюють паспорт, так звані проїзні документи для іноземців.

З 23 квітня консульства України перестали оформляти за кордоном закордонні паспорти громадянам країни чоловічої статі віком від 18 до 60 років. Щоб отримати відповідний документ, їм тепер необхідно повернутися на батьківщину.

«Без дійсного паспорта численним військовозобов'язаним українцям, які мають право на проживання в Німеччині і проживають у цій країні протягом років, загрожує не лише втрата тимчасової посвідки на проживання. Паспорт потрібен і для оформлення постійної посвідки на проживання, укладання шлюбу, оформлення документів при народженні дитини, відкритті банківського рахунку та у багатьох інших ситуаціях», - зазначив експерт організації Pro Asyl з проблем біженців Тарек Алаовс (Tareq Alaows).

За його словами, навіть якщо посвідка на проживання збережеться без наявності паспорта, як у людей, які перебралися до Німеччини після початку російського вторгнення в Україну, свобода пересування цих людей буде обмежена. Адже без паспорта вони не можуть виїхати з країни, наприклад, щоби з'їздити в гості до родичів.

«Саме військовозобов'язані чоловіки ризикують бути затриманими для участі у війні, якщо вони вирушать до України. Зважаючи на відсутність там права на відмову від військової служби з міркувань совісті це неприйнятно», - йдеться у спільному прес-релізі Pro Asyl та Connection eV

Тим часом представник Connection eV Руді Фрідріх (Rudi Friedrich) нагадав, що відмова від участі у війні з міркувань совісті - це право людини, навіть в умовах війни.

Читайте також: Росія обрала нову ціль на заході України, - Зеленський

«Україна не дотримується цього, відправляючи чоловіків і жінок, які не бажають брати участь у війні, на фронт і піддаючи їх тривалому позбавленню волі як покарання», - сказав він.

 

varta1.com.ua: Новини

Юлія Зуб