У Палаці культури ім. Хоткевича виявлено непродуктивні витрати на суму понад 2 млн грн

Дворец_культуры_им_Хоткевича_Львов
Дворец_культуры_им_Хоткевича_Львов

За результатами проведеної ревізії керівництву Палацу надіслано вимоги щодо усунення виявлених порушень і недопущення їх надалі. Про це повідомляє Західний офіс Держаудитслужби.

Фахівці Західного офісу Держаудитслужби провели державний фінансовий аудит діяльності та ревізію окремих питань фінансово-господарської діяльності міського Палацу культури ім. Г. Хоткевича) за період з 01.09.2016 р. по 30.09.2019 р. і виявили непродуктивні витрати на суму понад 2 млн грн, упущені вигоди на суму майже 1,4 млн грн, завищення в обліку дебіторської заборгованості на 136,9 тис грн та низку фінансових порушень, що призвели до втрат на суму 827,5 тис грн.



Левову частку непродуктивних витрат 1,7 млн грн становили видатки на оплату праці, здійснені внаслідок неефективних управлінських рішень: без затвердження уповноваженого органу до штату Палацу прийнято працівників, посади яких не передбачені Примірними штатними нормативами.

Через включення не всіх здійснених витрат до калькуляції вартості наданих платних послуг втрачено можливість отримати розрахунково 1,4 млн грн доходів.

Також виявлено незаконні видатки 406,4 тис грн на оплату праці та завищення потреби у бюджетних коштах на 376,8 тис грн. Положення про преміювання працівників Палацу затверджено з порушеннями норм чинного законодавства. Передбачено створення фонду преміювання, зокрема, за рахунок економії енергоносіїв. У 2017–2018 рр. необґрунтовано завищено потребу в коштах на теплопостачання, які надалі спрямовувалися на виплату премій працівникам.

Через не проведення претензійно-позовної роботи втрачено можливість стягнути із приватного підприємства прострочену дебіторську заборгованість на суму 44,3 тис грн у зв’язку із закінченням терміну позовної давності.

Матеріали ревізії передано у Львівську місцеву прокуратуру № 2.


Палац культури ім. Г. Хоткевича опублікував пояснення: 

"Акт ревізії від 29.11.2019 року № 03-01-21/6 підписано зі сторони Палацу із зауваженнями, оскільки зі значною частиною виявлених недоліків МПК ім. Г. Хоткевича не погоджується, про що неодноразово надавались пояснення контролюючому органу та не були взяті останнім до уваги.

Разом з тим, на адресу Палацу Західним офісом Держаутитслужби скеровано листа-вимогу «Про усунення недоліків та порушень за наслідками ревізії» від 27.12.2019 року № 03-01-15м/7879-2019 та розпорядження від 27.12.2019 № 26 про зупинення операцій з бюджетними коштами, які на сьогоднішній день оскаржуються в судовому порядку як такі, що прийняті з порушеннями законодавства (справа № 380/338/20).

У той же час, 16.01.2020 року, отримавши судову повістку у справі № 380/338/20, Західний офіс Держаутитслужби в той же день розмістив на власній інтернет-сторінці повідомлення про виявлені в результаті ревізії порушення. При цьому, в повідомленні містяться недостовірні дані, які містять розбіжності з тими, що викладені в акті ревізії. Також контролюючий орган надав власну суб’єктивну оцінку керівництву Палацу на предмет законності його дій та ефективності прийняття управлінських рішень в період, за який проводилась ревізія.

Такі дії Західного офісу Держаудитслужби, на наше абсолютне переконання, мають на меті чинення тиску зі сторони громадськості не тільки на керівництво Палацу, а й спрямовані на перешкоджання об’єктивному та неупередженому судовому розгляду справи.

Зважаючи на викладене вище, вважаємо будь-які заяви щодо неефективності управлінських рішень та будь-які звинувачення на адресу посадових осіб Палацу, до моменту вирішення судового спору, передчасними та неприпустимими.

Також у зв’язку з наведеним, з метою уникнення участі в судових процесах про захист честі, гідності та ділової репутації, ми направили вимогу у Західний офіс Держаутитслужби про видалення повідомлення під заголовком «Львівські аудитори виявили у міському Палаці культури ім. Г. Хоткевича непродуктивні витрати на суму понад 2 млн грн», розміщене на його офіційній сторінці 16 січня 2020 року".

varta1.com.ua: Новини