У підвалі Маріуполя померла 91-річна жінка, що пережила Голокост (ФОТО)

Всю її родину німці вбили у ровах на околицях Маріуполя, а через блокаду росіян загинула вона сама

З сімейного фотоархіву Ванди Об’єдкової

У підвалі заблокованого російськими окупантами Маріуполя, який наразі атакують збройні сили ворога, померла 91-річна Ванда Об’єдкова, яка під час Голокосту також переховувалася у маріупольскому підвалі. Про це у Twitter повідомив польський державний музей Аушвіц-Біркенау.

«У 10 років Ванда Семенівна Об’єдкова пережила німців, сховавшись у підвалі в Маріуполі. Через 81 рік вона померла в підвалі того ж міста як жертва жахливої війни, яка ховалася від росіян», — йдеться у повідомленні.

За даними видання «Chabad.org», хвора і виснажена протягом останніх двох тижнів жінка не могла навіть встати. Вона хотіла знати лише одне — «Чому це відбувається?». Її життя обірвалося 4 квітня. Донька померлої Лариса розповіла, що після смерті матері вона разом із чоловіком під обстрілами поховали її в місцевому парку. Пізніше родині вдалося евакуюватися з Маріуполя, і зараз вони перебувають в безпечному місці.

«Мама не заслужила такої смерті», — каже Лариса.

За її словами, у них не було ні води, ні електрики, ні тепла.

«Було нестерпно холодно. Ми жили як тварини!», — пригадує жінка про дні, проведені у маріупольському підвалі.

Вона повідомила, що двоє снайперів зайняли позиції біля найближчих джерел води, що робило кожну поїздку туди надзвичайно небезпечною. До того ж, місто постійно бомбили.

«Кожного разу, коли падала бомба, вся будівля тряслася. Мама говорила, що нічого подібного не пам’ятає під час Великої Вітчизняної війни», — говорить Лариса.

Своєю чергою рабин Мендель Коен, директор громадської організації «Хабад-Любавич Маріуполь» розповів, що все місто «перетворилося на кладовище».

Фото: Ванда Обєдкова, "Chabad"

«Ванда Семенівна пережила неймовірні жахи. Вона була доброю, радісною жінкою, особливою людиною, яка назавжди залишиться в наших серцях», — розповів рабин.

Ванда Об’єдкова народилася в Маріуполі 8 грудня 1930 року. Їй було 10 років у жовтні 1941 року, коли нацисти увійшли в Маріуполь і почали забирати євреїв міста. Коли есесівці прийшли до родини і забрали матір Ванди, Марію (Міндель), дівчинці вдалося уникнути арешту, сховавшись у підвалі.

«Вона не могла кричати. Це її врятувало», — згадує Лариса.

Матір Ванди Об’єдкової та всю її родину німці вбили у ровах на околицях Маріуполя. Пізніше Ванду затримали, але друзям родини вдалося переконали нацистів, що вона гречанка. Її батько, який не був євреєм, потім зумів сховати її у місцевому шпиталі, де вона залишалася до звільнення Маріуполя в 1943 році.

З сімейного фотоархіву Ванди Об’єдкової

Об’єдкова розповіла про своє життя та досвід Голокосту Фонду Шоа УСК (USC Shoah) у 1998 році.

«У нас вдома була VHS-касета її інтерв’ю. Але це все згоріло разом із нашим будинком», — каже Лариса.

Об’єдкова вийшла заміж у 1954 році, коли Маріуполь був відомий як Жданов, і прожила в місті все своє життя. Останні роки вона жила з донькою Ларисою.

«Мама любила Маріуполь. Вона ніколи не хотіла виїжджати», — каже донька Ванди Об’єдкової.

varta1.com.ua: Новини

Ярошенко Олена