У Польщі 12 українських біженців готували диверсії на замовлення росії

Їх затримано

Російські спецслубжи у Польщі створили мережу агентів для власних операцій, включаючи диверсії, вбивства та підпали. Про це пише The Washington Post.

Загадкові вакансії почали з’являтися в Інтернеті на початку цього року. Завдання були нескладні: розклеювати рекламні листівки чи вивішувати вивіски в громадських місцях, а оплата була мізерною. Але для біженців зі Східної України обіцянка швидкого заробітку була надто хорошою, щоб від неї відмовитися.

Вакансії передбачали розповсюдження проросійської пропаганди від імені анонімного роботодавця. 

Протягом кількох тижнів новобранцям було доручено розвідувати морські порти Польщі, розміщувати камери вздовж залізниць і ховати пристрої відстеження у військових вантажах. Потім, у березні, надійшли нові накази: скинути з рейок потяги зі зброєю в Україну.

«Росія зібрала команду аматорів, в тому числі використовуючи російськомовні публікації в каналах Telegram у Польщі, які часто відвідують українські біженці, за словами польських чиновників, чию інформацію підтвердили їхні колеги з розвідки США», – пише видання.

Таємничим роботодавцем була російська військова розвідка ГРУ, і що зірвана операція становила найсерйознішу російську загрозу на території НАТО з моменту вторгнення Росії в Україну минулого року.

Читайте також: на кордоні з Польщею активізувалися контрабандисти із зарядними станціями «EcoFlow».

Серед затриманих у Польщі шпигунів: 12 українців, 1 росіянин і 3 громадян Білорусі. В інтерв’ю польські офіційні особи підкреслювали, що хоча більшість українських підозрюваних були зі східних провінцій, які традиційно були більш прихильні до Москви, вони, схоже, були мотивовані більше грошима, ніж ідеологією.

varta1.com.ua: Новини

Ольга Чобіт