У Польщі розглядають варіант збиття російських ракет над Україною

З юридичної та технологічної сторони

У Польщі з технічної та юридичної точок зору розглядають питання щодо залучення систем ППО країни до збиття російських ракет поблизу кордонів країни, але жодних рішень з цього приводу не ухвалено. Про це сказав речник МЗС Польщі Павел Вронський.

Під час обговорення заяви президента України Володимира Зеленського і очільника МЗС Дмитра Кулеби про можливість задіяння польської ППО до збиття російських ракет над територією України, він сказав, що це питання розглядається з юридичної і технічної точок зору, але жодних рішень в цій справі немає.

Він також зазначив, що українська сторона зверталася до Польщі з такого ініціативою і зазначив, що розмови з цього приводу в Польщі виникли після того, як російська ракета у березні цього року порушила повітряний простір країни, перебуваючи в ньому 39 секунд. За його словами, розмови ведуться навколо того, чи польські засоби ППО могли би збивати такі ракети ще над територією України і якими могли би бути юридичні наслідки такого кроку.

Речник МЗС Польщі зазначив, що спеціалісти з міжнародного права мають проаналізувати правові наслідки може нести цей крок, адже йдеться про ракети, які мають бойову частину у сотні кілограмів, і при падінні вони можуть завдати значної шкоди на землі. Ба більше, технічні спеціалісти мають дати свою оцінку і дійти згоди щодо того, за яких умов можна збивати ці ракети.

Водночас речник МЗС Польщі підкреслив, що не йдеться про фізичне перенесення елементів польської системи ППО в Україну.

“Про це взагалі немає жодної дискусії в Польщі. Немає такої можливості, аби польська система ППО була поза кордонами країни”,- наголосив Вронський.

varta1.com.ua: Новини

Ольга Чобіт