У Польщі затримано агента рф, який готував замах на життя Зеленського

Громадянин Польщі

У результаті тісної взаємодії Офісу Генерального прокурора, Служби безпеки України та органів правопорядку Республіки Польща затримано громадянина Польщі за підозрою у готовності діяти на користь спецслужб російської федерації. Про це інформує Офіс Генерального прокурора.

Підозрюваний за власною ініціативою налагодив контакт з представниками командування зс рф, та повідомив їх про готовність працювати на користь військової розвідки рф. Його завдання включали збір та передачу країні-агресору інформації про безпеку аеропорту Жешув-Ясьонка на території Республіки Польща. Це мало, серед іншого, допомогти російським спецслужбам спланувати можливий замах на життя Президента України Володимира Зеленського під час його перебування в цій країні. 

Про можливе вчинення кримінального правопорушення українські прокурори та співробітники СБУ повідомили польських колег та передали їм ключові докази у цій справі в рамках надання міжнародно-правової допомоги.

Завдяки оперативному обміну інформацією між двома країнами завербованого агента спецслужб рф вдалося ідентифікувати та затримати на території Польщі. 

Польська прокуратура висунула затриманому звинувачення у готовності діяти на користь іноземної спецслужби, що кваліфікується за ст. 130 § 3 Кримінального кодексу Республіки Польща. 

18 квітня 2024 року за клопотанням польської прокуратури Окружний суд міста Варшави застосував до нього запобіжний захід у вигляді тимчасового арешту.

Розслідування проводить Агентство внутрішньої безпеки під наглядом Національної прокуратури Республіки Польща. 

varta1.com.ua: Новини

Ольга Чобіт